InDesign versus Canva: verschillen & overeenkomsten

Voor het opmaken van drukwerkbestanden zijn er verschillende programma’s op de markt. Een van de bekendste en meest professionele opties is Adobe InDesign. Tegenwoordig zien we het programma Canva ook groeien in populariteit, dit wegens de grote gebruiksvriendelijkheid.

Wanneer kies je het beste voor welk programma, en wat zijn de verschillen en overeenkomsten van InDesign en Canva? Na het lezen van deze InDesign vs. Canva review heb je antwoord op deze vragen en kun je je favoriete tool direct gratis downloaden.

design op mac

Wat is Adobe InDesign?

We komen kort terug op de functionaliteiten van het programma InDesign van Adobe. InDesign is al jaren hét programma om je drukwerk mee op te maken, denk aan flyers, visitekaartjes, magazines, folders en ansichtkaarten. Het werd in 1999 op de markt gebracht en sindsdien zijn de functionaliteiten alleen maar verbeterd en uitgebreid.

Voordat je een document aanmaakt kies je het juiste formaat. Nu kun je heel nauwkeurig tekst en beeld plaatsen waar je maar wilt, door elkaar en over elkaar. Ook kun je effecten toevoegen en nieuwe lettertypes invoegen, zodat je je drukwerk volledig in huisstijl opmaakt.

Wat is Canva?

Canva is opgericht in 2012 en veroverde in afzienbare tijd de harten van vele beginnende designers. Het programma legt focus op gebruiksvriendelijkheid en je hebt weinig ontwerpkennis nodig om met deze tool uit de voeten te kunnen.

Naast het opmaken van drukwerkbestanden kun je er ook basisbewerkingen aan foto’s mee uitvoeren. Je maakt gebruik van tal van templates om een flyer, boek, poster, wenskaart of wat dan ook te ontwerpen. Vanuit Canva kun je je opgemaakte drukwerk direct laten drukken bij een Canva partner.

Canva en InDesign verschillen en overeenkomsten

We zoomen in op een aantal kenmerken van beide programma’s en kijken daarbij naar wat ze gemeen hebben en waarin ze verschillen. Aan de hand daarvan kun je het beste bepalen welk van deze twee programma’s het beste bij je past.

1. Gebruiksvriendelijkheid & professionaliteit

Adobe InDesign is een professioneel programma dat in de basis wat lastiger kan zijn om te leren. Ben je er eenmaal mee bekend, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Het programma wordt dan ook niet voor niets geprefereerd door professionele designers en digitale drukkerijen.

Canva focust juist op gebruiksvriendelijkheid en is toegankelijk voor beginnende designers met weinig basiskennis van professionele ontwerpprogramma’s. Het is snel te leren en door de vele beschikbare templates is het voor iedereen mogelijk om binnen korte tijd een mooi ontwerp neer te zetten.

Kortom, zoek je een professioneel programma met de meest uitgebreide mogelijkheden voor gedetailleerd ontwerpen? Dan is InDesign van Adobe hét ontwerpprogramma voor jou.

Heb je weinig basiskennis van ontwerpen en zoek je een gemakkelijk en gebruiksvriendelijk programma om drukwerk mee te ontwerpen én dat direct te laten afdrukken? Dan is Canva een goede keuze.

2. Functies voor design

Je raadt het waarschijnlijk al, als we kijken naar de ontwerpfuncties dan komt Adobe InDesign als grote winnaar uit de bus. Je kunt alles heel precies inrichten zoals je zelf wilt. Een extra pagina toevoegen? Dan laat je automatisch de paginanummers synchroniseren. Op alle pagina’s afbeeldingen en tekst op dezelfde lijn zetten, ook dat kan heel eenvoudig!

Het grote voordeel van InDesign qua functies is dat het programma perfect samenwerkt met andere Adobe programma’s. Het complete Adobe CC pakket biedt toegang tot andere tools zoals PhotoShop en Illustrator. Hiermee kun je zelfs je eigen logo’s, vectoren en lettertypen mee ontwerpen en die direct inladen in InDesign.

Canva is daarentegen wat beperkter. Je hebt ruime keuze uit diverse templates, maar als je vanuit blanco begint dan kan het wat lastiger zijn om de afbeeldingen precies in het document te krijgen zoals jij dat wilt, net als het op dezelfde lijn plaatsen van tekstblokken en afbeeldingen. Je hebt hierbij minder werkvrijheid en moet beter opletten om er zeker van te zijn dat alles er strak uitziet.

3. Drukgereed maken van bestanden

Bij beide programma’s kun je voor het aanmaken van je document ervoor zorgen dat er afloop wordt toegevoegd. Dit wordt weggesneden op het moment dat je werk gedrukt wordt en zorgt ervoor dat er geen witte randen zichtbaar zijn.

Vanuit Canva heb je de mogelijkheid om je werk via een Canva partner direct te laten drukken. Dit kan handig zijn, maar beperkt je wel in je keuze van drukkerij. Het is niet noodzakelijk, je kunt je bestand namelijk ook exporteren. In praktijk blijkt dan echter dat het invloed kan hebben op de kwaliteit van het bestand. Check daarom altijd voor de zekerheid of het goed is geëxporteerd, of de foto’s niet pixelig zijn en of de afloop goed is toegevoegd (meestal 3mm).

Bij InDesign hoef je je over het exporteren geen zorgen te maken. Je kunt je bestand omzetten in ieder gewenst formaat en kunt de kleuren makkelijk afstellen op het drukwerk (CMYK of RGB). Hoe je het bestand aanlevert kun je hierbij afstemmen met de drukkerij, zodat je zeker weet dat je bestand niet aan kwaliteit verliest.

4. Prijs

Wil je geen maandelijkse kosten kwijt zijn voor je designprogramma? Dan is Canva je beste optie. Je kunt namelijk een gratis Canva account aanmaken waarbij je toegang krijgt tot alle belangrijke ontwerpfuncties, inclusief meer dan 250.000 sjablonen. Ook krijg je 5 GB aan cloudopslag en toegang tot gratis foto’s en graphics.

Voor InDesign is er een free trial beschikbaar, waarbij je toegang krijgt tot alle programma’s van Adobe. Hiermee kun je de tools zeven dagen gratis gebruiken, wat ideaal is als je eenmalig een korte opdracht hebt. Na afloop van de trial betaal je €24,19 per maand voor InDesign, of €60,49 per maand voor het complete Adobe CC pakket. Studenten, docenten en teams krijgen korting, de prijs is dan vanaf €19,66 per maand voor het complete Adobe pakket.

5. Desktop versus mobiel

Voor het drukgereed maken van bestanden is werken via desktop het handigst. Je kunt nauwkeuriger werken via een groter scherm. Wil je echter foto’s bewerken via je smartphone? Dan kan dat met de Canva app. Je kunt je foto’s overigens ook direct delen via social media.

InDesign gebruiken via je smartphone is geen optie, maar wil je wel foto’s bewerken dan kan dat met een van de vele andere Adobe mobiele apps, zoals Adobe Lightroom en Photoshop Mix. Sla ze op in de Adobe Cloud, zodat je ze daarna gemakkelijk kunt importeren in InDesign.

Zowel met Canva als InDesign kun je dus afbeeldingen op mobiel bewerken, maar het werkt beide op een andere manier. Goed om hiermee rekening te houden indien mobiele bewerking belangrijk voor je is.

Conclusie: welke bewerkingstool is de beste keuze?

Zoals je hebt kunnen lezen hebben zowel InDesign als Canva bepaalde kenmerken, waarbij de ene net iets meer uitblinkt dan de andere. Welke de beste keuze is hangt dan ook totaal af van je wensen. Om het nog eens kort op een rijtje te zetten:

Voordelen InDesign:

  • Professioneel programma met eindeloze bewerkingsopties
  • Gedetailleerd aanpassen en ontwerpen
  • Werkt perfect samen met andere Adobe apps

Voordelen Canva:

  • Gratis in gebruik, inclusief veel gratis sjablonen en templates
  • Weinig tot geen voorkennis over ontwerpen nodig
  • Gebruiksvriendelijk platform waar je direct kunt laten afdrukken

Al met al zouden we Adobe InDesign zeker aanraden voor professionele ontwerpers die topwerk neer willen zetten. En ook al is het programma wat moeilijker te leren, er zijn genoeg tutorials te vinden waarmee je het onder de knie krijgt. Je kunt in ieder geval starten met de gratis trial van zeven dagen om te testen of het programma iets voor je is. Vind je het te lastig, dan kun je altijd nog overstappen op Canva.

Ben je minder geïnteresseerd in het krijgen van uitgebreide Adobe ontwerpskills en wil je het liefst een gratis bewerkingstool? Dan kies je zonder twijfel voor Canva, waarmee je ook zeker mooi werk kan leveren.

Wat je ook kiest, we wensen je veel ontwerpplezier en succes en hopen dat je er iets moois van maakt!