Podcast maken en publiceren, hoe werkt dat en welke software heb je nodig?

Podcasting wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. In ons drukke leven zijn we steeds op zoek naar manieren om efficiënter om te gaan met tijd en daar sluit podcasts luisteren perfect bij aan. Of je nu in de auto zit, aan het poetsen bent of lekker op de bank zit, een podcast luister je waar en wanneer je maar wilt. 

Wil je zelf een podcastserie opzetten en weet je niet hoe en waar te beginnen? In dit artikel krijg je handvaten aangereikt om er direct mee aan de slag te gaan. 

man maakt podcast met microfoon

Podcast beginnen: voorbereiding 

Voordat je begint met de uitwerking van je podcasts is het belangrijk een goede voorbereiding te treffen. Zorg dat je de volgende punten uitwerkt en verduidelijkt: 

 • Wie is je doelgroep, hoe bereik je die en welke content sluit daarop aan? 
 • Maak een contentplanning. Bepaal het aantal podcasts en bijbehorende topics. 
 • Schrijf het format van je podcasts uit, van intro tot eind, en beslis hoelang je de podcasts wil laten duren. 
 • Plan tijdstippen + een ruimte waarin je de podcasts ongestoord kunt opnemen. 
 • Kies een professioneel programma waarmee je de podcasts kunt bewerken, zoals achtergrondgeluid filteren (daarover later meer). 
 • Kies tevens de platformen waar je je podcasts wil gaan delen. Hoe krijg je de podcasts bij je doelgroep? 

Podcast software 

Nu je de basis van je podcasts inzichtelijk hebt, kun je starten met het opnemen ervan. Daarvoor kun je het beste een professioneel programma gebruiken. Een goed voorbeeld daarvan is Adobe Audition. Hiermee kun je zowel geluid opnemen, bewerken, herstellen én omzetten in een podcastbestand. Belangrijke functies van Audition: 

 • Geluidsfragmenten inladen of opnemen 
 • Delen van geluidsfragment versterken 
 • Ruis weghalen 
 • Knippen en plakken / tijdlijn aanpassen 
 • Meersporenopname voor het apart bewerken van verschillende stemmen 
 • Intro-, outro- en achtergrondmuziek toevoegen (keuze uit rechtsvrije muziek in Audition of zelf muziek toevoegen en mixen) 
 • Opslaan in de cloud 
 • Exporteren in verschillende bestandsformaten, zoals mp3. of .wav 

Naast Audition van Adobe is er nog genoeg andere podcastsoftware op de markt, zoals het gratis Audacity, Auphonic of Zoom.us. Adobe Audition is echter vanwege de functies van de software en de professionaliteit van het programma wat ons betreft een aanrader. Bovendien leer je met onderstaand filmpje in ruim tien minuten hoe je met Adobe Audition een podcast in elkaar zet. Wel zo makkelijk, zo kun je direct aan de slag! 

Wat kost Adobe Audition voor podcasts? 

Wellicht ben je bekend met Adobe en weet je dat je voor de meeste Adobe programma’s geld betaalt. Niet als het aan ons ligt! Als je je podcastopnames goed plant dan kun je er helemaal gratis gebruik van maken! Hoe werkt het gratis Adobe Audition downloaden voor podcasts? 

 1. Download hier Adobe Audition gratis 
 2. Open je gratis Audition download en start de gratis proefperiode van 7 dagen! 

Kortom, als je zorgt dat je al je podcasts binnen 7 dagen opneemt dan is deze gratis download perfect voor je.  

Adobe Audition als onderdeel van Adobe CC 

Wil je op de lange termijn podcasts blijven maken en ben je sowieso veel bezig met het professioneel bewerken van bestanden – of wil je dit gaan doen? Wellicht is een Adobe CC pakket dan een goede keuze voor je. Hier krijg je naast Audition ook toegang tot andere professionele Adobe programma’s, zoals Photoshop voor afbeeldingen, inDesign voor drukwerk, Premiere Pro voor video. Met die laatste kun je ook op een later moment nog je geluidsfragmenten versterken met video. 

De prijzen voor Adobe CC liggen standaard op €60,49 per maand. Voor teams is het vanaf €36,29 per maand. Studenten en docenten krijgen maar liefst 65% korting en betalen slechts €19,66 per maand. 

Lees hier meer over Adobe CC. 

Geluidsfragment exporteren voor publiceren podcast 

Zijn je podcasts gereed? Dan is het natuurlijk tijd om ze om te zetten in een geschikt bestand, zodat je ze kunt verspreiden. Je kunt ze op je eigen website publiceren of bij verschillende podcastdiensten.  

Vaak zal mp3. de slimste optie zijn, maar check voor de zekerheid altijd even welk type bestand nodig is voor de plaats waar je de podcast wil publiceren. Wil je deze publiceren op je eigen Wordpress website, dan zal mp3 sowieso dienst doen, omdat Wordpress een ingebouwde audio-player heeft. 

Podcast delen via podcastdiensten 

Naast delen via je eigen kanalen kun je je podcasts dus ook delen via diverse diensten, ook wel podcast hosting genoemd. Vanuit daar komen je podcasts beschikbaar voor een groter publiek en kun je ze bijvoorbeeld ook doorsturen naar iTunes. Voorbeelden van podcast hosts: 

 • Libsyn: een van de oudste podcast hosting services. Makkelijk in gebruik en perfect om te publiceren via andere platformen. Ook ontvang je statistieken. Goed platform, kost je vanaf 5 dollar per maand. 
 • Podbean: liever gratis je podcasts hosten? Podbean kun je gratis proberen voor maximaal 5 uur zendtijd. Ideaal voor starters. Upgraden kan vanaf 9 dollar per maand. 
 • Blubrry: blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en support en werkt ideaal samen met Wordpress. Je ontvangt statistieken en bovendien kun je erg snel je podcast uploaden naar iTunes. Ook een video podcast uploaden is mogelijk. Prijzen zijn hier iets hoger, vanaf 12 dollar per maand. 

Klaar voor je eerste podcast?! 

Je hebt nu handvaten voor het opzetten en publiceren van je eerste podcasts. Stel je plan op, download Adobe Audition en ga direct aan de slag. Succes! 

Download Adobe Audition Gratis