Handleiding Spotnet 1.9 (Spotnet Classic)

Met het gebruiksvriendelijke programma Spotnet kun je via het Usenet (Nieuwsgroepen) tal van films, e-books, muziek en spellen downloaden. Je krijgt toegang tot een enorm aanbod, zoals je dat vrijwel nergens anders vindt. Wie voor het eerst Spotnet gebruikt die kan daar wellicht best wat moeite mee hebben. Maar met deze praktische Spotnet handleiding wordt het een fluitje van een cent!

Het gaat hier om een handleiding van Spotnet 1.9 (Spotnet Classic handleiding). Wie liever Spotnet 2.0 gebruikt (andere ontwikkelaar) die kan terecht in de Spotnet 2.0 handleiding.

Als je nog niet zo bekend bent met Spotnet maar wel interesse hebt, dan kun je hieronder een korte uitleg lezen. Als je al wel weet wat het is dan kun je het volgende stukje skippen en daaronder meteen verdergaan met de Spotnet handleiding. In dit artikel:

 • Korte intro over Spotnet
 • Deel 1: Spotnet downloaden en installeren
 • Deel 2: Spotnet koppelen aan Usenet
 • Deel 3: Content zoeken op Spotnet
 • Deel 4: Content downloaden van Spotnet
 • Deel 5: Extra Spotnet tips

Korte intro over Spotnet

Spotnet is een programma dat je kunt gebruiken om allerlei content via het Usenet te downloaden. Je hebt daarvoor eerst een Usenet abonnement nodig, dat je enkele euro’s per maand kost. Je kunt hier Usenet providers vergelijken.

Je hebt nu toegang tot het Usenet door een programma te kiezen waarmee de content ook daadwerkelijk te zoeken en binnen te halen is. Een goed voorbeeld is Spotnet 1.9, toch wel een van de populairste programma’s onder gebruikers. Andere voorbeelden zijn Spotnet 2.0, SpotLite, SABnzbd en Newsleecher. Deze programma’s zijn gratis te downloaden.

Wat maakt Spotnet 1.9 zo populair? Deze tool is erg eenvoudig in gebruik, ook voor beginners. Je ziet een gebruiksvriendelijk overzicht van alle nieuwsgroepen en maakt gebruik van geavanceerde filters. Spotnet wordt bovendien als veilig te gebruiken programma gezien. Er komen regelmatig updates. Momenteel is Spotnet 1.9 beschikbaar.

DEEL 1 SPOTNET HANDLEIDING: Spotnet downloaden en installeren

Heb je Usenet geïnstalleerd, dan kun je direct aan de slag met Spotnet installeren. Begin met het downloaden van Spotnet. Dat kan gratis via Downloaden.nl. Houd er rekening mee dat Spotnet alleen voor Windows verkrijgbaar is (Kies SpotLite voor Mac).

 1. Download Spotnet gratis
 2. Sla het bestand op in de gewenste map van je computer, bijvoorbeeld op het bureaublad. Ergens waar je het makkelijk terug kunt vinden. Het bestand wordt opgeslagen als ZIP (compressed zipped folder) onder de naam spotnet1905.zip.
 3. Ga nu naar het betreffende bestand op je computer en dubbelklik op de ZIP-map. Klik op uitvoeren.
 4. Mogelijk vraagt Windows om een extra beveiliging. ‘Kan de uitgever niet bevestigen, weet u zeker dat u deze software wilt uitvoeren’. Klik in dat geval nogmaals op uitvoeren.
 5. Doorloop nu alle installatiestappen door steeds op volgende te klikken. Installeer alles wat het programma aangeeft (ook Framework indien dit aangegeven wordt door Windows).
 6. Mogelijk geeft de computer aan dat die opnieuw opgestart moet worden om de installatie te voltooien. Als dat het geval is klik je op bevestigen.
 7. Voilà, je hebt nu succesvol Spotnet Classic geïnstalleerd.

DEEL 2 SPOTNET HANDLEIDING: Spotnet koppelen aan Usenet

Open het programma. Je krijgt nu een scherm te zien waar je je Usenet abonnement kunt koppelen.

 1. Kies de Usenet Provider. Staat deze er niet bij? Klik dan op ‘Anders’ en vul handmatig de poort, het adres en aantal verbindingen in. Deze gegevens kun je ophalen bij je Usenet provider.
 2. Vul de gebruikersnaam en wachtwoord van de Usenet account in.
 3. Klik op verbinden en geef het wat tijd. Spotnet gaat nu alle spots binnenhalen, wat de eerste keer wat langer zal duren.

DEEL 3 SPOTNET HANDLEIDING: Content zoeken op Spotnet

Welkom in Spotnet! Je ziet nu alle beschikbare spots, waaronder films, e-books, muziek en spellen. Een hele wirwar aan informatie. Gelukkig kun je eenvoudig je favoriete spots zoeken op de volgende manier.

 1. Vul links in de zoekbalk een zoekwoord in.
 2. Ontdek alle spots waarin het trefwoord voorkomt.
 3. Klik op het bestand om meer informatie te ontvangen en te zien of dit de content is die je zoekt.
 4. Veel hits? Filter dan verder uit door links in de balk selecties aan te geven, zoals films, muziek of boeken. Je kunt via het plusje ook extra filters toevoegen.

DEEL 4 SPOTNET HANDLEIDING: Content downloaden van Spotnet

Heb je iets gevonden dat je graag wilt downloaden via Spotnet? Piece of cake!

 1. Klik op het blauwe downloadpijltje om de spot te downloaden.
 2. Klik op het tabblad downloads om al je Spotnet downloads te zien.
 3. Bekijk of installeer de download door er dubbel op te klikken. Normaal gezien wordt het programma gedownload in Spotnet, maar optioneel kun je dit aanpassen naar direct openen (NZB Openen) of naar opslaan in de gewenste map (NZB Opslaan). Dit kun je wijzigen via de menuknop ‘bewerken’.
 4. Klaar! Nu kun je die gave muziek luisteren, dat spannende boek lezen, die uitdagende game spelen of die leuke film downloaden via Spotnet. Enjoy!

DEEL 5 SPOTNET HANDLEIDING: Extra Spotnet tips

We raden je aan om nu zelf aan de slag te gaan met Spotnet. Door te experimenteren krijg je het vanzelf beter onder de knie en ontdek je steeds sneller je favoriete spots. We sluiten af met een aantal tips die je zoektocht vergemakkelijken.

 • Door met je rechtermuisknop op een spot te klikken kun je hem toevoegen aan je favorieten, zodat je ook later nog kunt beslissen of je die wilt downloaden.
 • Je kunt reacties lezen bij spots, en ook zelf reacties achterlaten. Zo kan men elkaar helpen bij het vinden van een geschikte spot.
 • Bij Instellingen (via Bewerken in het menu) kun je aanklikken of je direct bij het openen van het programma wilt laten zoeken naar extra updates, of dat je dit tijdstip zelf wilt kiezen. Bij deze tweede optie zal het programma sneller opstarten. Neem eens een kijkje bij die instellingen om de settings naar wens te programmeren.
 • Heb je extra vragen? Neem eens een kijkje op het Spotnet forum.

LET OP: Naast rechtenvrije materialen bevat Spotnet ook copyrighted content. Volgens de Nederlandse wet is het niet toegestaan om beschermd materiaal te downloaden. Onze website heeft als doel de werking van populaire programma’s als Spotnet uit te leggen, niet om verspreiding van beschermd materiaal te bevorderen. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet en downloadt. Verdiep je daarom in wat wel en niet mag volgens de wet en handel ernaar.