Computer opschonen met deze 5 tips

Hou jij ook eens in het jaar een grote schoonmaak in huis? Dit zou je eigenlijk ook bij je computer moeten doen. Niet dat je er met een doekje overheen moet, of een complete nieuwe installatie van het besturingssysteem nodig hebt. Maar het is verstandig om af en toe de tijd te nemen om kritisch te kijken naar wat er allemaal op je computer staat. Oude en dubbele foto’s, vergeten documenten, softwareresten en verouderde instellingen. Weg ermee!

Natuurlijk zou het een hels karwei worden om hier helemaal zelf mee aan de slag te gaan. Gelukkig bestaan er best een aantal (gratis) programma’s die jou hierbij kunnen helpen. Wij zetten ze op een rijtje!

CCleaner

Piriform CCleaner is gratis software die overbodige bestanden verwijdert, fouten in het systeem herstelt en software optimaliseert. Zo wordt jouw PC weer snel en is je privacy een stuk beter beschermt. Het is een van de populairste programma's voor het opruimen van pc's en dat is niet zonder reden.

Het enige wat je hoeft te doen om Ccleaner aan het werkt te zetten, is in de gebruiksvriendelijke interface het juiste schijfstation aangeven dat gescand moet worden. Vervolgens maakt het programma een handige analyse waarin het aangeeft hoeveel ruimte je kunt besparen en wat er allemaal opgelost kan worden. Kies vervolgens wat je wilt verwijderen of repareren en de software doet de rest!

AVG Tune Up

AVG Tune Up zorgt ervoor dat je computer sneller en schoner wordt én blijft. Hierdoor is jouw apparaat ook langer te gebruiken, waardoor je waarschijnlijk een hoop geld zult besparen.

Het opschonen wordt onder andere gedaan door overbodige bestanden die zich ophopen in het geheugen van de computer, te verwijderen. Denk hierbij aan jarenoude tijdelijke bestanden van je Office pakket, screenshot programma en meer, dubbele foto’s en bestanden, overbodige Windows cache en logboeken en browser historie. Ook wordt verouderde software bijgewerkt en de batterijduur verlengt.

Defraggler

Een paar keer per jaar is het nodig om een computer te defragmenteren. Dit komt erop neer dat bestanden op een schijf van een computer, weer netjes worden geordend. Sommige systemen neigen er namelijk toe om bestanden na verloop van tijd in steeds kleinere stukjes en verspreid over de harde schijf op te slaan. Dit kost schijfruimte, omdat er tussen die stukjes verder niets opgeslagen kan worden.

Met een programma als Defraggler los je dit heel makkelijk op. De software scant de schijven van de computer, detecteert waar de ‘gaten’ zitten en brengt de stukjes bestanden weer bij elkaar. Zo schuift alles wat dichter naar elkaar toe, waardoor er weer vrije schijfruimte ontstaat.

IObit Uninstaller

Van sommige hardnekkige programma’s lijk je maar nooit af te komen. En hoe kom je toch aan die irritante, extra taakbalken in je browser? IObit Uninstaller verwijdert alles van je computer waarvan jij niet wilt dat het er op staat. Door de gebruiksvriendelijke interface is het programma erg makkelijk te bedienen, waardoor ook een beginner zijn computer prima op kan schonen.

Veel software laat zich helemaal niet zo makkelijk verwijderen van een computer. Onhandig, want de restjes die achterblijven nemen een hoop ruimte in op de harde schijf. Deze nieuwe versie van Iobit Uninstaller rekent daar meteen mee af. Na de verwijdering van een programma wordt er standaard nog één grondige scan uitgevoerd, om er zeker van te zijn dat alles weg is. Is dat niet het geval? Dan worden de restanten alsnog verwijdert.

Visual Similarity Duplicate Image Finder

Op vakantie schiet je tien keer dezelfde foto voor het perfecte plaatje. Eenmaal thuis maak je verschillende mapjes aan om je foto’s te ordenen. En telkens komt die toch al dubbele foto, ook nog op een andere locatie terecht. En ondertussen raak jij steeds meer schijfruimte kwijt.

Visual Similarity Duplicate Image Finder is in staat om foto’s die precies hetzelfde zijn op te sporen en te verwijderen.