Tips om veiliger te internetten op vakantie

De zomervakantie is in aantocht! Wie weet trek je er heerlijk op uit in eigen land, of ga je dit jaar weer over de grenzen richting de zon? Waar je ook heen gaat, het hebben van internet blijft altijd hot topic. En om te voorkomen dat je databundel er doorheen vliegt verbind je wellicht liever met het wifi-netwerk van je accommodatie. Voordeliger, maar erg gevoelig voor misbruik door internetcriminelen. We vertellen je hoe jij veilig gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken op vakantie.

man met telefoon op vliegveld

Verifieer het wifi-netwerk

Je bent bijvoorbeeld op de camping of in een hotel en wilt verbinding maken met het wifi-netwerk. Je zoekt door je lijst en ziet er de naam van je accommodatie tussen staan. Deze is niet beveiligd: je kunt dus direct inloggen.

Pas echter op! Het kan namelijk zo zijn dat een internetcrimineel zich voordoet als ‘het wifi-netwerk’ van jouw accommodatie, door de betreffende naam te gebruiken. Het is dus in de eerste plaats aan te raden om bij de receptie na te vragen wat precies het wifi-netwerk van jouw accommodatie is. Zo weet je alvast zeker dat je ook écht op dat wifi-netwerk inlogt.

Voorkom transacties en het verzenden van privacygevoelige informatie

Of je nu wel of niet moet inloggen bij het wifi-netwerk, het doen van transacties of het inloggen bij diensten met je persoonlijke gegevens is sowieso geen goed idee (tenzij je een VPN gebruikt, daarover later meer). Zo kunnen internetcriminelen toegang krijgen tot bijvoorbeeld je gegevens voor internetbankieren wanneer jij simpelweg het openbare netwerk gebruikt. Zij hebben daar slimme technieken voor en mogelijk merk je het niet eens wanneer je beroofd wordt van je gegevens.

Transacties die je toch doet – van het boeken van een uitje of accommodatie tot algemeen internetbankieren – doe je indien noodzakelijk het beste via de app van de bank of andere aanbieder, in plaats van via de browser.

Let op de beveiliging van websites

Wanneer je een website bezoekt, zoek dan uit of deze beveiligd is. Dit zie je door ‘https’ in de url, in plaats van ‘http’. Die extra ‘S’ staat voor Secure, wat betekent dat er een versleutelde verbinding is tussen de webserver en de browser.

Houd er echter wel rekening mee dat ook websites met https niet altijd betrouwbaar hoeven zijn. Zo kunnen criminelen via een dergelijke website een ‘phishing’ aanval uitvoeren, waarbij ze jouw gegevens proberen te stelen. Laat je dus zeker niet verleiden door die extra S, blijf alert en bij twijfel over betrouwbaarheid: wegwezen!

Log uit bij accounts die je op vakantie niet gebruikt

Het is natuurlijk handig als je altijd toegang hebt tot al je accounts, want voor je het weet ben je je wachtwoord weer eens vergeten en dat wekt irritatie op. Toch is het aan te raden om uit te loggen bij accounts die je niet gebruikt op vakantie. Mocht iemand namelijk je apparaat hacken, dan kan diegene er misbruik van maken.

Dat niet alleen, want je loopt natuurlijk ook nog altijd de kans dat je smartphone gestolen wordt. En ook al gebruik je een code, dat geeft je nog geen garantie dat een dief toch niet in kan breken. Zet dus ook het automatisch invullen van wachtwoorden uit.

Sterke wachtwoorden gebruiken en ze nooit meer vergeten? Overweeg dan om een password manager te installeren. Bijvoorbeeld LastPass. Deze genereert veilige wachtwoorden en slaat ze op in een veilige wachtwoordkluis, super handig!

Zet de instelling ‘automatisch verbinden’ uit

Het is natuurlijk handig als je apparaat direct verbinding maakt met een openbaar netwerk, maar toch is het aan te raden deze optie uit te zetten. Hoe minder je verbonden bent, hoe kleiner de kans dat je getroffen wordt. Ben je klaar met het gebruik van de wifi? Meteen uitzetten daarna!

Heb je nog genoeg data op je smartphone? Dan is het veiliger om op deze manier te internetten. Optioneel kun je van je smartphone een hotspot maken en op die manier je tablet of laptop met internet verbinden.

Installeer een goed antivirusprogramma

Een antivirusprogramma is altijd aan te raden, omdat hiermee ongewenste virussen en malware geblokkeerd worden. Mogelijk heb je dit dus ook al op je apparaat staan. Heb je dit nog niet? Lees dan zeker even ons artikel over de beste software voor computer beveiliging.

Hierin vertellen we over de voordelen en nadelen van verschillende antivirussoftware, zowel de gratis als de betaalde varianten. Gaat jouw vakantie al genoeg geld kosten, maar wil je wel genieten van maximale protectie? Kies dan bijvoorbeeld voor ESET Internet Security, waarbij je de betaalde versie 30 dagen gratis kunt proberen.

Maak gebruik van een VPN-verbinding

Wil je gebruikmaken van openbare wifi (zonder wachtwoord), of wifi op vakantie die wel beveiligd is met wachtwoord? Hoewel ‘openbare’ wifi met wachtwoord net iets veiliger is dan zonder wachtwoord, raden we je hoe dan ook aan om gebruik te maken van een VPN, oftewel een Virtueel Privénetwerk.

Hiermee leid je al het dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel. Je IP-adres wordt verborgen en je locatie onzichtbaar. Met een veilige en betrouwbare VPN-verbinding wordt het vrijwel onmogelijk om gehackt worden.

Bijkomend voordeel: je kunt hiermee ook geoblokkades omzeilen door je IP-adres via een ander land te laten lopen. Zo kun je bijvoorbeeld je favoriete Nederlandse programma kijken in het buitenland, die mogelijk anders niet vanuit het buitenland beschikbaar zijn.

Aanraders: dit zijn goede VPN’s voor vakantie!

VPN Nederland – Nederlandse ondersteuning

Met VPN Nederland kies je voor een Nederlandse aanbieder, waarmee je dus ook support ontvangt in je eigen taal. Ze loodsen je piekfijn door het hele verbindingsproces heen. Handig voor als je nog nooit eerder een VPN hebt gebruikt. Bovendien kies je zelf of je het voor een maandje installeert of meteen een voordeliger eenjarig of tweejarig abonnement afsluit. Er geldt nu ook een interessante voorjaarsactie, waarbij je tijdelijk meer dan 60% korting krijgt.

NordVPN – Razendsnel en voor zes apparaten

Ga je met het hele gezin op vakantie? Overweeg NordVPN. Met één abonnement beveilig je namelijk liefst zes apparaten. Je hebt keuze uit meer dan 5.500 servers in 60 verschillende landen. NordVPN biedt een perfecte combinatie van onbreekbare beveiliging, een gigantische verbindingssnelheid en geen bandbreedtebeperkingen. Met deze service ga je dus altijd voor razendsnel internet zonder zorgen.

Surfshark – VPN inclusief gratis antivirus

Met Surfshark kun je met één abonnement een onbeperkt aantal apparaten verbinden. Een Adblocker zit inbegrepen, zodat je geen tijd verspilt aan vervelende reclames. Maar dat niet alleen, want je krijgt ook (tijdelijk) gratis antivirus aangeboden. En zoals je hierboven hebt gelezen is dat een absolute pre voor goede internetbeveiliging op vakantie. Zo ben je altijd real-time beschermd.

Veilig downloaden op vakantie

Nu je goed beveiligd bent kun je op vakantie veilig downloaden, en daarvoor hebben we nog wel wat tips. Ga bijvoorbeeld lekker lezen aan het strand met deze gratis e-book downloads. Speel gratis spelletjes of games, zoals online Hartenjagen, Mahjong of The Sims. Luister heerlijk naar muziek of pak een filmpje of serie mee. Daarvoor moet je zeker even onze tips over gratis films downloaden bekijken.

Je kunt natuurlijk ook thuis al downloaden, zodat je dat op vakantie niet meer hoeft te doen. Zo kijk je dat filmpje bijvoorbeeld in het vliegtuig of zet je op het strand direct je favoriete luisterboek aan. We wensen je alvast veel plezier!