Schermvideo maken en bewerken? Video editor Camtasia Studio tot je dienst!

Ben je bezig met het maken van een presentatie? Dan kan een schermvideo goed van pas komen. Zeker als je hierbij ook opmerkingen, voice-overs en afbeeldingen kan toevoegen. Het videobewerkingsprogramma Camtasia Studio komt hierbij perfect van pas. De voordelen en mogelijkheden van deze video editor zetten we in deze Camtasia review uiteen.

Wat is Camtasia?

Camtasia Studio (software van techsmit) is uitgegroeid van een opnameprogramma voor webcambeelden tot een hoogwaardig videobewerkingsprogramma. In de basis is het ideaal voor het maken van schermopnamen. Deze kun je vervolgens helemaal naar wens bewerken. perfect voor het maken van een levendige presentatie, cursus of tutorial.

Hoe werkt Camtasia?

De screen recording software Camtasia kan zowel gedownload worden voor Windows en Mac. Na downloaden kun je er direct mee aan de slag. Dit door het creëren van nieuwe video’s en het bewerken van huidig beeldmateriaal. Een greep uit de functies:

  • Schermvideo’s maken
  • Opnemen met webcam
  • Video’s samenvoegen in tijdlijn
  • Opmerkingen, symbolen en visuele effecten toevoegen
  • Intro’s en outro’s maken
  • Afbeeldingen en geluid importeren

Hieronder vertellen we je uitgebreider over de mogelijkheden van de videosoftware Camtasia. Liever meteen downloaden? Dat kan natuurlijk ook!

Camtasia review: de mogelijkheden van deze video editor

Wil je een schermvideo maken en bewerken? Dan behoort Camtasia absoluut onder de topprogramma’s voor deze taak. De software is zo ingericht dat deze zo makkelijk mogelijk in gebruik is. Zo biedt het uitkomst aan gebruikers die minder ervaring hebben met videobewerkingsprogramma’s. Waarom kiezen voor Camtasia?

Schermvideo’s maken

Of je nu een tutorial wil maken voor het gebruik van een website, een presentatie in meerdere delen gaat opnemen, een promofilmpje wilt maken of een videoconferentie wilt opnemen, dit alles is mogelijk met Camtasia. Stel zelf gemakkelijk en nauwkeurig in wanneer en welk deel van je scherm je wilt opnemen.

Schermvideo’s bewerken

Na het opnemen van je video is het tijd om deze te bewerken. Je hebt geen fancy editor skills nodig om een professioneel resultaat te creëren, want met de diverse voorgeprogrammeerde symbolen en effecten zorg je in een handomdraai voor een optimaal resultaat.

Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde belangrijke delen in je video omcirkelen, er pijlen aan toevoegen of zelfs opmerkingen bij plaatsen. Verder maak je gebruik van animaties, bijvoorbeeld inzoomen en uitzoomen.

Met de Green Screen functie kun je achtergronden verwijderen of vervangen. Maak je meerdere video’s en wil je altijd in dezelfde stijl werken, dan is het tevens mogelijk om presets op te slaan.

Werken met een tijdlijn

Zoals bij de meeste videobewerkingsprogramma’s, kun je ook via Camtasia werken met een handige tijdlijn. Hier kun je ook meerdere video’s aan toevoegen, of bijvoorbeeld afbeeldingen. Zo richt je je presentatie op een simpele manier helemaal naar wens in.

Daarnaast kun je je video voorzien van een intro, outro en inhoudsopgave. Hiervoor kun je templates gebruiken of zelf aan de knutsel gaan, aan jou de keuze!

Geïntegreerde audio-opnames

Een video is pas echt compleet als er ook geluid onder zit. Je kunt geluidsfragmenten inladen, maar je kunt ze ook op het moment opnemen. Het is namelijk mogelijk om je microfoon aan te sluiten op je computer, om de audiobestanden zo direct in je presentatie toe te voegen. De tijdsduur en het geluid kun je in Camtasia ook nog bewerken.

Samenwerking met mobiele devices

Een groot voordeel van Camtasia is dat je de software kunt laten samenwerken met je mobiele device. De bewerkingen doe je op desktop (Mac of Windows), maar voor het maken van de opnames kies je zelf het device. Met de Camtasia app kun je direct je bestanden naar desktop importeren.

Interactie met je publiek

Door je video’s te optimaliseren met Camtasia kies je voor interactie met je publiek. Leuke en leerzame filmpjes zijn het resultaat. Heb je een PowerPoint presentatie gemaakt, dan kun je deze direct in Camtasia importeren, om er vervolgens een interactieve video van te maken. Er is zelfs een optie om quizvragen toe te voegen om e-learning te stimuleren.

Schermvideo exporteren

Klaar met het bewerken van de schermvideo, dan is het tijd om je video te exporteren. Bovendien kun je hem indien gewenst direct vanuit Camtasia uploaden, bijvoorbeeld naar YouTube of Vimeo.

Camtasia gratis proberen

Video editor Camtasia is een betaalde tool en kost je eenmalig €251 (november, 2020). Wil je steeds gebruikmaken van de nieuwste versie, dan betaal je ongeveer €50 voor de upgrade. Op zich een kleine bijdrage als je het vergelijkt met de prijzen professionele videobewerkingstools.

Als je Camtasia nog niet eerder gebruikt hebt, dan is het natuurlijk wel goed voor te stellen dat je eerst wil weten of het iets voor jou is. Met deze review van Camtasia hebben we je alvast vooruit proberen te helpen, maar om het zelf te ervaren kun je het het beste zelf testen. Dat kan door 30 dagen gratis Camtasia te proberen met de free trial!

Camtasia combineren met Snagit voor schermafbeeldingen

Ben je naast een tool voor schermvideo’s maken, ook op zoek naar software voor het maken van schermafbeeldingen? Dat kan met Snagit! Deze tool is van dezelfde ontwikkelaar Techsmit en maakt het mogelijk om printscreens te maken en direct te bewerken.

Bij de aankoop van Camtasia kun je ervoor kiezen om direct Snagit aan te kopen voor een bedrag van slechts €25. De schermafbeeldingen die je maakt met Snagit kun je direct toevoegen aan je video’s in Camtasia.

Camtasia versus Adobe

We vertelden je in een ander artikel al over de programma’s voor videobewerking van Adobe. Voorbeelden hiervan zijn Adobe Premiere Pro, After Effects en Rush. Wanneer kies je voor welk programma?

Adobe kenmerkt zich als professionele videobewerkingssoftware, met uitgebreide montagemogelijkheden. Een Adobe CC pakket met alle mogelijkheden is een relatief prijzige optie, maar daarmee haal je wel de meest veelzijdige software in huis.

Camtasia daarentegen richt zich specifiek op het maken van schermvideo’s. Als dit je voornaamste doel is, dan is Camtasia absoluut aan te raden op het gebied van gebruiksgemak én prijs. Met Camtasia voer je de belangrijkste bewerkingen uit, zodat je door het maken van relatief simpele aanpassingen toch gaat voor een professioneel eindresultaat.

Conclusie review Camtasia: professioneel resultaat zonder noodzakelijke editor skills

Je weet nu meer over schermvideo’s maken met Camtasia. Onze conclusie is dat je met deze videosoftware kiest voor een gemakkelijk te gebruiken programma, waarmee je professionele resultaten krijgt. Groot voordeel is dat je hiervoor een uitgebreide editor skills hoeft te hebben. Bovendien is de prijs relatief laag en probeer je het programma 30 dagen gratis. Gewoon zelf proberen dus!