De beste programma’s voor gratis stockfoto’s downloaden en bewerken

Iedereen met een eigen website of ander communicatiemateriaal heeft wel eens kwalitatieve afbeeldingen nodig. Daarvoor kun je zelf aan de slag met je fotocamera óf je kunt stockfoto’s downloaden. Deze laatste optie is bovendien mogelijk als gratis of betaalde variant. Dure abonnementen niet nodig, want we vertellen je hoe gratis stockfoto’s downloaden in zijn werk gaat. Ook geven we je tips voor de beste gratis fotobewerkingsprogramma’s voor het bewerken van stockfoto’s!

unsplash site op tablet

Gratis stockfoto’s, waar vind je ze?

Er zijn verschillende gratis stockfoto websites op de markt. Je kunt hier gratis foto’s downloaden die door fotografen zijn gemaakt die graag hun werk onder de aandacht willen brengen. Dit kan zonder het aanmaken van een login/account. Voorbeelden van gratis stockfoto’s websites:

Tevreden over een bepaalde foto of fotograaf, dan kun je altijd vrijwillig doneren of contact opnemen met de fotograaf in kwestie voor betaalde foto’s op maat. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk. Je downloadt naar hartenlust alles wat je nodig hebt, maar soms vind je nou eenmaal niet wat je nodig hebt op een gratis stockfoto site…

Betaalde versus gratis stockfoto websites

Als je al eens gebruik hebt gemaakt van gratis stockfoto websites dan is het je wellicht opgevallen dat je tijdens het zoeken tussen gratis stockfotografie ook betaalde stockfoto’s krijgt aangeraden. En tja, op een of andere manier zie je dan soms toch net een afbeelding tussen de betaalde varianten die beter past bij hetgeen dat je zoekt. Herkenbaar?

Kun je op een gratis stockfoto website niet vinden wat je zoekt? Dan biedt de betaalde stockfoto website uitkomst! Hierbij heb je vaak de keuze uit:

 • Betalen per foto
 • Maandabonnement

Adobe Stock: complete database met stockfoto’s

Een aanrader voor een betaalde database met stockfoto’s is Adobe Stock. Download in tal van formaten en kwaliteiten. Waarom Adobe Stock gebruiken voor rechtenvrije afbeeldingen? Allereerst omdat je er naast afbeeldingen ook aanpasbare vectoren, illustraties, 4K en HD-stockvideoclips. Het is dus een hele complete database en je kunt ook nog eens omgekeerd zoeken, bijvoorbeeld om een match bij je huidige afbeeldingen te vinden.

Daarnaast omdat Stock van Adobe perfect samenwerkt met andere Adobe-programma’s, zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Zo kun je bijvoorbeeld je logo toevoegen, vectoren inladen en afbeeldingen samenvoegen en met deze combinatie van programma’s tot het perfecte beeld komen.

Gratis Adobe Stock gebruiken

Adobe Stock kost normaal (vanaf) €29,99 per maand, maar met de download hieronder krijg je maar liefst 10 gratis stockfoto downloads.

Download 10 gratis Adobe Stock foto’s

Stockfoto’s bewerken

Soms gebruik je je stockfoto’s onbewerkt, maar in andere gevallen wil je nog aanpassingen uitvoeren. Denk aan het toevoegen van je logo, het samenvoegen van vectoren of het veranderen van de kleurinstellingen. Welke gratis beeldbewerkingsprogramma’s kun je daarvoor het beste gebruiken? We zetten een aantal favorieten op een rijtje.

1. Adobe Photoshop of Adobe Lightroom (gratis en betaald)

Werk je met Adobe Stock, dan zijn Adobe PhotoShop en Lightroom zeker aanraders. Verschillende Adobe programma’s werken namelijk perfect met elkaar samen. Bovendien kun je elke denkbare bewerking uitvoeren met deze Adobe programma’s.

 • Adobe Photoshop voor ingewikkelde bewerkingen en combineren van afbeeldingen
 • Adobe Lightroom voor kleine bewerkingen en globale kleuraanpassingen

In dit artikel lees je alle verschillen tussen PhotoShop en Lightroom van Adobe.

Beide Adobe programma’s zijn onderdeel van Adobe CC en zijn normaal gezien betaald aan te schaffen in één pakket. Je kunt de programma’s nu echter gratis downloaden en een maand lang gratis gebruiken.

2. GIMP (gratis)

GIMP is een foto editor die zegt áltijd gratis te zullen blijven. Geen gratis variant met een betaalde upgrade, maar 100% gratis. Dat GIMP gratis is wil zeker niet zeggen dat je met deze fotosoftware weinig kunt. Integendeel, het fotoprogramma heeft alle gereedschappen om jouw designklus tot een goed einde te brengen.

Veel functies die je in (betaalde) Adobe software vindt, zijn ook beschikbaar in GIMP. Denk hierbij aan het gebruik van lagen, paden en selectietools. Ook kleuraanpassingen en filters zijn mogelijk. De inzoomfunctie van GIMP gaat maar liefst tot 25600 procent.

Gratis GIMP downloaden

3. PhotoFiltre (gratis)

PhotoFiltre is een foto editor die heel makkelijk in gebruik is. Zoals de naam al zegt is dit het perfecte programma om filters toe te voegen. Zo geef je iedere foto de sfeer mee die goed bij jouw communicatiemiddelen past. Tevens kun je helderheid, contrast, verzadiging en tinten per filter ook nog eens aanpassen.

Naast filters over stockfoto’s plaatsen, kun je ook afbeeldingen uitknippen, vormen toevoegen en andere gereedschappen gebruiken. Het fotoprogramma is minder uitgebreid dan de hierboven genoemde voorgangers, maar doet prima dienst voor iedereen die een aantal basisbewerkingen wil uitvoeren met een relatief gemakkelijk te leren programma.

Gratis PhotoFiltre downloaden

Stockfoto’s en fotobewerking in één: Magix Photo & Graphic Designer

Een goede keuze als het gaat om toegang tot gratis stockfoto’s en het direct bewerken daarvan is Photo & Graphic Designer van Magix. Dit is namelijk een tool waarmee je uitgebreide beeldbewerking kunt uitvoeren én waar je bij je aankoop een jaar lang gratis toegang krijgt tot de Magix stockfoto database. Hier vind je meer dan een miljoen stockfoto’s, designelementen en sjablonen.

 • Aanpassen van helderheid, contrast en verzadiging
 • Foto’s retoucheren en beeldcorrectie
 • Knippen, bijsnijden en achtergrond verwijderen
 • Magisch wissen en reparatiepenseel
 • Zelf illustraties en vectorafbeeldingen maken
 • 3D-gereedschap
 • Online-Content-Catalog – 1 jaar lang gratis stockfoto’s

Met Magix Photo & Graphic Designer combineer je dus het beste van fotobewerking en stockfoto’s downloaden. De prijs van deze Magix foto editor is eenmalig €59,99. Ben je nog niet bekend met Magix? Download dan de gratis Magix testversie van Photo & Graphic Designer en ontdek of dit iets voor jou is.

Ontdek Magix Photo & Graphic Designer + één jaar lang gratis stockfoto’s