Screen recorder downloaden? Dit zijn de beste keuzes!

Ben je op zoek naar een goede screen recorder voor het opnemen van je scherm? Bijvoorbeeld voor het maken van tutorials en YouTube-filmpjes, of het vastleggen van online meetings? In dit artikel maak je kennis met de beste tools voor screen recording en screen capturing. Doe je voordeel met de gratis downloads!

1. Camtasia screen recorder (voor Mac en Windows)

Bij Downloaden.nl zijn we fan van de tool Camtasia van TechSmith. Het is een heel gebruiksvriendelijk programma waarmee je niet alleen schermopnames kan maken, maar ook eenvoudig je video’s kunt editen. Ook kun je afbeeldingen, audio en video’s inladen bij je huidige schermopname. Zo customize je je opname helemaal naar wens.

 • Webcam en scherm opnemen
 • Extern beeld en geluid toevoegen
 • Video bewerken via een tijdlijn
 • Opmerkingen en pijlen toevoegen in de video
 • Visuele effecten en green screen modus

Met Camtasia kun je dus echt het maximale uit jouw schermvideo halen. Van intro’s en outro’s tot animaties en het toevoegen van tekst. Dit is bijvoorbeeld handig voor het opzetten van presentaties of het opnemen van tutorials en cursussen. Meer weten over tool? Snuffel dan ook zeker even door onze Camtasia review.

Gratis Camtasia downloaden

Camtasia is normaal gesproken een betaalde tool, maar op Downloaden.nl hebben we natuurlijk een free trial voor je klaarstaan. Daarmee kun je Camtasia gratis 30 dagen proberen. Wil je de tool daarna verlengen, dan betaal je een one-time fee.

Ook alleen screenshots met Snagit: TechSmith, de aanbieder achter Camtasia, heeft ook screen capture software op de markt gebracht. Ook hierbij kun je de screenshots uitgebreid bewerken. Je kunt hier Snagit gratis downloaden.

2. iFun Screen Recorder (voor Windows)

Ook iFun Screen Recorder van IObit mag er zijn! Met deze gratis screen recorder voor Windows heb je een ongelimiteerde opnametijd. Je maakt schermopnames in HD-kwaliteit en kunt de video’s ook nog bewerken. De tool is ook erg populair onder gamers die een tutorial willen maken.

 • Videogesprekken, films, muziek en online lessen opnemen
 • Game tutorials maken en bewerken
 • Optie: alleen gezicht opnemen (uitknippen)
 • Opslaan in 12 bestandsformaten
 • Automatisch opnemen

Het bijzondere aan iFun Screen Recorder is dat je de tool kunt instellen op automatisch opnemen. Dit is ideaal als je geen tijd hebt om online colleges of livestreams te volgen. Je stelt iFun Screen Recorder in op het gewenste tijdstip en je kunt zorgeloos achter je computer vandaan. Daarna kun je de opname onbeperkt terugkijken, erg handig!

Gratis iFun Screen Recorder downloaden

Ook iFun Screen Recorder kun je via Downloaden.nl gratis bemachtigen. Hiervoor geen free trial, maar onbeperkt opnemen zolang je maar wilt. Probeer het zelf en ervaar het gemak van deze software.

Ook alleen screenshots met iFun Screenshot: wil je alleen screenshots maken? Kies dan voor het gratis alternatief iFun Screenshot voor Windows. Je kunt afbeeldingen eenvoudig bewerken en delen. Je kunt hier gratis iFun Screenshot downloaden.

3. Adobe Premiere Pro en Adobe Captivate (Mac en Windows)

Als het aankomt op professionele videosoftware dan zit je goed met de tools van Adobe. Met Premiere Pro kun je naar hartenlust bewerken en screen recordings combineren met ander beeldmateriaal. Zo creëer je de perfecte video, helemaal naar wens.

Adobe Premiere Pro heeft zelf functies als het gaat om het opnemen van content, maar als het specifiek om schermopnames gaat dan komt Adobe Captivate goed van pas. Groot voordeel is dat de tool goed samenwerkt met andere Adobe programma’s. Je kunt de screen recordings eenvoudig inladen in Premiere Pro, maar je kunt bijvoorbeeld ook aangepaste geluiden inladen in Captivate vanuit Adobe Audition.

De keerzijde is dat Adobe Captivate geen onderdeel is van het Adobe Creative Cloud pakket, waarin wel veel andere handige tools zitten. Dat wil zeggen dat je dit programma los moet aanschaffen. Je kunt hier wel een free trial downloaden.

Adobe Captivate is door deze extra toeslag na verloop van de gratis proefperiode wellicht niet per se de beste keuze, want je kunt de schermvideo’s van andere tools zoals Camtasia en iFun Screen Recorder ook inladen in Adobe Premiere Pro. Ben je echter de grootste fan van Adobe software, dan is Captivate absoluut de moeite waard.

4. FilmoraPro (Mac en Windows)

Wil je het maken van schermvideo’s combineren met het toevoegen van ander beeldmateriaal en ben je juist niet zo’n fan van Adobe? Of zoek je simpelweg een screen recording en video editing tool in één die je gratis kunt gebruiken? Dan zou FimoraPro een slimme keuze voor je kunnen zijn.

 • Ingebouwde screen recorder
 • Geluid toevoegen, aanpassen en ruis weghalen
 • Teksten, fades en meer invoegen
 • Automatische stabilisatie
 • Colour grading

FilmoraPro is gebruiksvriendelijk en eenvoudig om mee te leren werken. Je kunt met deze tool dus schermvideo’s maken en optimaal bewerken. Kies voor split screen om jouw gesproken webcamopname te combineren met een schermvideo van bijvoorbeeld een visuele tutorial of demonstratie. Dit is ideaal voor het ontwikkelen van cursusmateriaal.

Gratis FilmoraPro downloaden

FilmoraPro kun je onbeperkt gratis gebruiken. Een kleine beperking is dat je opgeslagen video’s voorzien worden van watermerk. Wil je dit weg hebben? Dan kun je de tool aanschaffen voor een jaarbedrag of een one time fee. Je kunt ook eerst de tool uitproberen. Later de upgrade versie aanschaffen kan altijd nog, want dan wordt bij je reeds opgeslagen video’s het watermerk alsnog weggehaald.

Conclusie beste screen recorder

Je hebt gelezen over de beste screen recorder software die wij zouden aanraden. We vatten het graag nog kort voor je samen in deze conclusie.

 • Camtasia is volgens ons de ideale keuze als je ook je schermvideo’s eenvoudig wilt bewerken, met daarbij toegang tot alle belangrijke tools.
 • iFun Screen Recorder is de beste optie als je een gratis screen recording tool zoekt die je ook kunt instellen op automatisch opnemen.
 • Adobe Captivate is aan te raden als je fan bent van Adobe en het niet erg vindt om er na de free trial een extra fee voor te betalen.
 • FilmoraPro is de beste optie als je op zoek bent naar een complete video editor in combinatie met de functie screen recording, waarbij je beide video’s met split screen kunt combineren.

Wil je na deze top 4 nog even verder kijken in het enorme aanbod screen recording software? Ontdek dan hier op Downloaden.nl nóg meer tools voor het opnemen van video en audio.