CV tips: hoe maak je een creatief en opvallend CV?

Een eerste indruk bij een nieuwe werkgever zegt veel. En hoe doe je dat beter dan met een creatief en opvallend CV? Spring ertussenuit en laat weten wat je kunt. In dit artikel vind je de beste tips voor het invullen en opmaken van je CV. En we noemen ook een aantal handige (gratis) CV opmaak programma’s waarmee jij het voor elkaar krijgt!

vrouw met cv op klapper

Welke informatie op CV zetten?

Voordat je begint met de opmaak van je CV is het belangrijk dat je weet wat je er precies op wilt zetten. Er zijn een aantal basisgegevens die daarbij van belang zijn:

  • Persoonsgegevens
  • Werkervaring, opleiding & stages
  • Vrijwilligerswerk of nevenactiviteiten
  • Talenkennis en het niveau daarvan
  • Hobby’s, zo laat je wat meer van jezelf zien
  • Ervaring met bepaalde programma’s of overige vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan computertools die van belang zijn in de functie waarop je solliciteert.

Optioneel zou je een korte introductietekst kunnen plaatsen. Van de andere kant is het slim om het overzichtelijk te houden, je kunt de intro ook in je motivatiebrief kwijt.

TIP: het heeft voorkeur om een ‘professioneel’ e-mailadres te gebruiken, dus niet een met schattige koosnaam die je jaren geleden aan hebt gemaakt. Je kunt hier een nieuw e-mailadres aanmaken via Outlook.

Foto plaatsen op CV, doen of niet?

Een foto op een CV plaatsen wordt vaak als een pre gezien. Zo krijgt men een goede indruk van je en zal men je beter onthouden. Natuurlijk is dat wel een keuze die je zelf moet overwegen, want niet iedereen voelt zich er comfortabel bij. Als je een foto toevoegt, dan kun je er het beste een kiezen die gemaakt is bij daglicht, waarbij je een rechte houding hebt en recht de camera inkijkt. Laat onprofessionele selfies of te relaxte vakantiefoto’s achterwege (tenzij je natuurlijk in de reisbranche solliciteert).

Als je geen foto hebt, dan kun je er vaak vanuit gaan dat men toch nog wel een zoektocht op internet doet. Heb je LinkedIn, zorg er dan voor dat je profiel up-to-date is. Andere social media zou je eventueel af kunnen schermen indien je niet wilt dat deze zichtbaar zijn voor je mogelijk toekomstige baas.

Hoe CV inrichten?

Als je weet wat er op het CV moet komen, is het tijd om je CV creatief in te richten. Speel hierbij met kleuren en vorm. Wil je écht indruk maken bij een bedrijf, dan zou je bijvoorbeeld je CV kunnen afstemmen in de huisstijlkleuren. Dit kost je per sollicitatie wat meer tijd, maar zo laat je echt zien dat je je best hebt gedaan om bij dat bedrijf binnen te komen.

Werk daarnaast met symbolen, overzichtelijke bullet points en dikgedrukte letters om aandacht op bepaalde informatie te vestigen. Je zou optioneel ook nog voor een andere vorm dan A4 kunnen kiezen. Het nadeel is dat jouw CV dan lastiger uit te printen is. Het voordeel dat daartegenover staat is dat je meer opvalt.

Houd overigens bij voorkeur maximaal twee pagina’s aan, want de meesten hebben geen zin om eindeloze pagina’s door te spitten.

5x de beste CV opmaaktools

Om een opvallend CV te creëren, komt een creatieve tool goed van pas. En precies daarvoor ben je op Downloaden.nl aan het juiste adres. Hieronder vertellen we je wat volgens ons de beste programma’s voor het opmaken van je CV zijn. Ook vertellen we je hoe ze gratis gebruikt. Doe er je voordeel mee en pak die potentiële werkgever in!

1. Adobe Photoshop

Als het aankomt op maximale mogelijkheden wat betreft opmaak dan zit je goed met Photoshop van Adobe. Deze tool heeft enorm veel mogelijkheden. Je werkt met lagen en kunt afbeeldingen uitsnijden, achter tekst plaatsen, perfect inpassen op bepaalde lijnen, et cetera. Ook kun je optimaal spelen met kleuren, belichting en effecten.

Photoshop is een relatief ingewikkeld programma om voor de eerste keer te gebruiken. Dat komt juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Gelukkig zijn er ontelbaar veel YouTube tutorials te vinden waarmee je er vast en zeker uitkomt.

Normaal gezien neem je op Photoshop een abonnement. Wij hebben echter een Photoshop download beschikbaar waarmee je het programma maar liefst 30 dagen gratis gebruikt. Dat moet genoeg zijn voor het opmaken van je CV. Probeer het dus zelf en speel met de mogelijkheden die deze creatieve tool te bieden heeft!

Gratis Photoshop downloaden?

2. Overige Adobe programma’s

Niet alleen Photoshop is een handige tool voor het opmaken van je CV. Je kunt ook andere Adobe tools inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld Adobe Illustrator gebruiken voor het ontwerpen van een eigen lettertype, pictogrammen en logo’s. Daarnaast kun je InDesign gebruiken voor de opmaak. Hierin heb je net iets minder opties op het gebied van fotobewerking, maar je kunt er wel professionele documenten mee opmaken.

Je kunt ook overwegen om een creatief CV filmpje te maken met Adobe Premiere Pro. In sommige branches past zo’n filmpje echt perfect. Je kunt het filmpje ook alleen als aanvulling gebruiken om jezelf te presenteren en te motiveren.

Tot slot kun je verschillende Adobe tools combineren. Wil je meer weten over het combineren van verschillende beeld- en videobewerkingstools en wil je alle Adobe programma’s een maand gratis proberen? Dan zit je goed op onderstaande download/informatiepagina.

Meer weten over Adobe CC + gratis downloaden?

3. Canva

Ontwerpstudio Canva focust op groot gebruiksgemak en geeft toegang tot meer dan 250.000 gratis sjablonen, waarmee je je CV helemaal naar wens in kunt richten. Je voegt teksten toe, creëert logo’s en maakt zelfs grafieken. Zo kun je je CV als infographic inrichten.

Je kunt starten met een vrij ontwerp, maar kunt ook gebruikmaken van ruim 100 vaste ontwerptypen, die je daarna nog handmatig aanpast. Canva is wat dat betreft een handige tool voor iedereen die het lastig vindt om from scratch te beginnen. Je maakt professionele ontwerpen, ook al heb je geen voorkennis over ontwerptools. Canva is snel geleerd!

Gratis Canva downloaden?

4. MindMaster

Met MindMaster van Wondershare kun je je CV op een hele creatieve manier weergeven, namelijk als mindmap. En dat zie je niet elke dag! Kennis en ideeën kun je zo op een creatieve manier structureren.

Je kiest uit diverse templates, schema’s en symbolen. Per template kun je uitgebreid customizen met de handige toolset. Ook kun je kleuren met een klik aanpassen. Groot voordeel als je alle informatie op een ludieke manier wilt ordenen.

Opvallen kan je zeker dankzij deze tool. Met de download op Downloaden.nl krijg je toegang tot vrijwel alle functies, lay-outs en templates. Je kunt 100 topics uitwerken, dus genoeg om een baan binnen te halen die goed bij je past.

Gratis MindMaster downloaden?

5.     Microsoft Word

Heb je geen zin in programma’s waar je nog nooit mee hebt gewerkt en maak je je CV het liefst in het vertrouwde Word op? Dat kan natuurlijk ook. En je hoeft echt niet vanaf nul te beginnen, want Word heeft ook vaste templates voor het opbouwen van je CV.

Ook kun je door middel van het werken met vormen in Word handmatig je Curriculum Vitae opbouwen, dat is echt niet moeilijk! Kijk bijvoorbeeld eens onderstaand filmpje voor inspiratie.

CreatieTip: je kunt ook het bovengenoemde programma MindMaster onder nummer 4 in deze lijst combineren met Word. Je kunt de mindmaps namelijk inladen in je Word-document.

Gratis Word downloaden?

Knallen met dat CV!

Met de tips en creatieve tools in dit artikel hopen we dat je een prachtig visitekaartje voor jezelf neerzet. Laat hem na de creatie nog eens nakijken door kennissen, vrienden of familie om eerlijke feedback te krijgen. Zet de puntjes op de i en haal die baan binnen. Veel succes gewenst!