De beste software voor het delen van grote bestanden

Wil je grote bestanden delen, bijvoorbeeld via e-mail? Grote kans dat je een melding krijgt dat je de bestandslimiet overschrijdt. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven om alsnog je bestanden bij de betreffende ontvanger te krijgen, of natuurlijk bij jezelf op een ander apparaat. We noemen je verschillende praktische en simpele manieren om grote bestanden te versturen.

vrouw achter computer

1. Bestanden comprimeren met WinZip

Een van de makkelijkste manieren om grote bestanden te versturen via e-mail of social media, is het inpakken via WinZip. Hiermee verklein je als het ware de omvang van een of meerdere bestanden. Dit alles pak je samen in één map. Dit wordt comprimeren genoemd. De gezipte map kan vervolgens uitgepakt worden, waarna alle bestanden weer beschikbaar zijn.

  • Bestandsomvang verkleinen
  • Informatie versleutelen
  • In- en uitpakken van gewenste bestanden
  • Gecomprimeerde mappen beveiligen met wachtwoord

Naast WinZip voor Windows is er ook nog andere software voor comprimeren op de markt, zoals WinRAR (voor Windows én Mac). Ook bevatten sommige besturingssystemen eigen software voor het zippen van bestanden.

Een goede reden om te kiezen voor WinZip is dat het een toonaangevend programma is dat veilig is in gebruik. Je bestanden worden voorzien van encryptie en optioneel kun je de mappen ook nog beveiligen met een wachtwoord.

WinZip gratis downloaden

WinZip gratis proberen? Dat is mogelijk, ze bieden een gratis proefperiode van 21 dagen. Daarna kies je zelf of je het abonnement verlengd of dat je upgrade naar Pro of Suite. Deze uitbreidingen maken het mogelijk om voortaan té grote bestanden automatisch in te zippen en te versleutelen bij verzending via e-mail. Scheelt jou heel wat tijd!

2. Bestanden delen via de cloud

Een andere eenvoudige manier om anderen toegang te geven tot je bestanden is door ze in de cloud te plaatsen. Hier zitten twee grote voordelen aan. De eerste is dat je op deze manier veel ruimte op je eigen apparaat bespaart, doordat je de bestanden op een externe server plaatst. Het tweede voordeel is dat je hierdoor je bestanden nooit kwijtraakt. In de cloud kun je ze namelijk zo lang bewaren als je ze zelf wilt.

Er zijn verschillende cloudservices op de markt. Sommige e-mailprogramma’s bieden hun eigen cloud. Goede opties zijn:

Alle programma’s zijn gratis in gebruik tot een bepaald opslaglimiet. Dit is ruim voldoende voor een grote collectie foto’s en bestanden. Indien gewenst kun je voor een klein bedrag per maand uitbreiden met meer opslagruimte.

Via de cloudservices plaats je de bestanden die je wilt delen in een bepaalde map. Vervolgens kun je de ontvanger middels een directe link toegang verlenen tot de map. Vaak kun je ook instellen of de ontvanger alleen-lezen of ook bewerkrechten heeft.

Adobe Creative Cloud

Werkt je veel met Adobe? Dan is hun eigen cloudservice de beste manier om bestanden te delen, zowel met anderen als met je eigen verschillende apparaten.

De open bestanden die je aanmaakt via Adobe programma’s nemen relatief veel ruimte in beslag. Door ze op te slaan in de Adobe Cloud kun je ze openen waar en wanneer je maar wilt. Bovendien kun je een aangemaakt bestand in het ene programma, direct vanuit de cloud exporteren naar een ander Adobe applicatie.

Adobe Creative Cloud gratis downloaden? Lees dan over de voordelen van de software en sluit een gratis proefabonnement af.

3. Online service voor sharing

Een derde optie om grote bestanden te verzenden is door gebruik te maken van sharing services. Hierbij kun je via de website van de betreffende aanbieder de gewenste bestanden uploaden. Daarnaast geef je het betreffende e-mailadres in en eventueel een begeleidende boodschap.

Bekende uploaden en verzenden services zijn:

  • WeTransfer - direct te gebruiken
  • Send Anywhere - direct te gebruiken
  • OnionShare - downloaden
  • Jumpshare - online account aanmaken
  • Securely Send - online account aanmaken

Uploaden en verzenden is gratis, maar soms zit je wel vast aan een bepaalde limiet. Mocht deze niet toereikend zijn dan heb je de mogelijkheid om te upgraden.

Verzenden via bovengenoemde services werkt erg handig. Even uploaden en versturen en je bent klaar. Bij WeTransfer en Send Anywhere hoef je je bovendien niet te registreren, scheelt je weer een account.

Zitten er dan ook nadelen aan dit soort services? De bestanden blijven na verzending bij de ontvanger maar voor een bepaalde tijd beschikbaar. Hierdoor moet de ontvanger de bestanden dus tijdig downloaden vanuit het programma. Wil je zeker weten dat je bestanden niet verloren gaan, dan is opslaan in de cloud een beter alternatief.

WeTransfer voor bedrijven

Sommige bedrijven hebben er baat bij om een zakelijke WeTransfer-account aan te maken. Hierbij kun je een link op de website plaatsen naar bedrijfsnaam.wetransfer.com. De lay-out is aan te passen aan de huisstijl en het e-mailadres wordt automatisch ingevuld. De upgrade naar WeTransfer Pro kost €12 per maand.

Wanneer een externe schijf gebruiken?

Zoals je leest zijn er tegenwoordig genoeg manieren om je bestanden te delen, zonder dat er een cd, USB of andere externe schijf aan te pas komt. Ook zijn er online opties ter beveiliging van mappen via wachtwoord en encryptie, dus veel bestanden kun je veilig verzenden.

Wil je echter een grote back-up maken, of heb je bestanden die je als het ware liever ‘in huis’ bewaart. Dan kan een externe schijf zeker uitkomst bieden. Zorg dat je deze niet standaard aan je computer aansluit, want dan is de kans groter dat deze geïnfecteerd wordt. Ook moet je voorkomen dat deze beschadigd raakt.

Een externe schijf is dan juist ook erg zinvol voor bestanden die je juist niet wilt delen, maar ook niet kwijt wilt raken. In andere gevallen waarbij je zoekt naar makkelijke manieren om bestanden uit te wisselen, dan bieden bovengenoemde alternatieven een betere uitkomst.