Hoe werkt Spotnet: de verschillen tussen Spotnet 1.9 en 2.0 en SpotLite

Spotnet is hét gratis programma om via Usenet (nieuwsgroepen) onbeperkt films, muziek, spellen en e-books te downloaden. Bovendien behoort het tot de snelste en veiligste programma’s in zijn soort. Om gratis Spotnet te gebruiken heb je normaal gezien een betaald Usenet abonnement nodig. Wij weten echter een manier om Spotnet 100% gratis te gebruiken!    

Na het lezen van dit artikel maak je een goede keuze tussen Spotnet versie 1.9 en versie 2.0 en weet je hoe je Spotnet en Usenet gratis gebruikt.    

Ben je nog relatief onbekend met downloaden via Nieuwsgroepen? Dan raden we je aan om eerst deze Usenet beginnershandleiding te lezen. Lees daarna hier verder voor het installeren van gratis Usenet + Spotnet.  

vrouw met laptop lacht

Waarom kiezen voor Spotnet?  

Spotnet is een programma voor Windows waar je onbeperkt zoekt naar je favoriete films, songs, spellen en boeken. Naast downloaden, kan Spotnet de bestanden ook automatisch repareren en uitpakken voor je. 

Het programma werd gelanceerd in 2010 nadat het programma FTD offline werd gehaald en een jaar later bleek Spotnet de snelst stijgende zoekterm in Google te zijn. Spotnet heeft aan populariteit nog steeds niet verloren en is een van de meest aanbevolen programma’s als het gaat om het gebruik van Usenet, dit dankzij de gebruiksvriendelijke interface en eenvoud waarmee je bestanden kunt downloaden. 

Verschillen Spotnet 1.9 en 2.0  

Momenteel zijn Spotnet 1.9 en 2.0 op de markt. Spotnet 2.0 is geen opvolger van Spotnet 1.9, maar is door iemand anders ontwikkeld (onbekend wie). De uitwerking van Spotnet 2.0 is op een aantal punten verbetert tegenover 1.9: 

 • Verbeterde spamfilter. 
 • Tips bij verbindingsproblemen. 
 • Uitbreiding van manieren om lijst met spots weer te geven, bijvoorbeeld als thumbnails. 
 • Diverse bugs zijn opgelost, zoals out-of-memory problemen. 
 • Uitpakken van Winrars met nieuwste SABnzbd.  
 • NZB-bestanden koppelen. 
 • Engelse taal voortaan beschikbaar. 
 • Snelheid van openen van spots verhoogd. 
 • Bij het plaatsen van reactie verschijnt voortaan automatisch de melding ‘dit bericht is gepost met Spotnet 2’. Dit is niet uit te schakelen (nadelige ontwikkeling). 

Je installeert Spotnet 2.0 zonder 1.9 te verwijderen. De snelkoppeling op het bureau wordt vervangen door 2.0, maar 1.9 blijft wel nog beschikbaar via programma’s. Het voordeel is dat je niet opnieuw de gegevens van je Usenet provider hoeft in te geven. Had je Spotnet nooit eerder gedownload, dan moet je tijdens het eerste gebruik Spotnet verbinden met Usenet. Dit kan tot een uur in beslag nemen. 

Is Spotnet 2.0 beter dan 1.9? 

Hierover zijn de meningen sterk verdeeld, veel gebruikers geven aan dat Spotnet 2.0 vrij instabiel is en vaak vastloopt. Wij hebben beide programma’s getest en met beide geen problemen ondervonden. Echter kun je zowel voor Spotnet 1.9 als Spotnet 2.0 kiezen om te downloaden en hebben ze beide hun voordelen en nadelen.  

Gratis usenet provider voor het gebruik van Spotnet 

Om Spotnet te gebruiken heb je dus zoals gezegd een abonnement bij een Usenet provider nodig. Wil je echter gratis proberen of Spotnet iets voor jou is? Dan raden we je UsenetBucket aan. Deze provider van Usenet kun je zeven dagen gratis gebruiken. Hiervoor maak je een account aan met je naam, e-mailadres en een wachtwoord. 

Vraag hier jouw gratis UsenetBucket account aan 

Na afloop van de free trial verleng je je abonnement al vanaf €2,95 per 30 dagen. Bij het afnemen van een jaarabonnement krijg je korting en betaal je slechts €31,85 (€2,61 per maand). Betalen kan onder andere via iDEAL en creditcard.  

Spotnet handleiding: van installatie tot gebruik 

Om Spotnet te gebruiken start je eerst de installatie, vervolgens koppel je een Usenet provider en daarna kun je direct starten met het downloaden van muziek, films en meer. 

Ga hier naar de complete Spotnet handleiding. Hier vind je een volledig stappenplan met screenshots, van de installatie tot de koppeling met Usenet en het zoeken en downloaden van spots. 

Spotnet voor Mac: SpotLite gebruiken 

Spotnet is een programma voor Windows en het is dan ook niet mogelijk om dit op Mac te gebruiken. Gelukkig is er een alternatief, namelijk Spotlite. Je kunt dit Usenet programma zien als het kleine broertje of zusje van Spotnet. Het grootste verschil is dat Spotlite geen ingebouwde downloadfunctionaliteit heeft, maar dit los je gemakkelijk op door een NZBserver te gebruiken zoals SABnzbd, Grabit of Newsleecher

Spotlite is overigens ook voor Windows te downloaden. Hoewel Spotlite over het algemeen wat omslachtiger werkt dan Spotnet omdat je niet in het programma zelf kan downloaden, zitten er ook voordelen aan: 

 • Spotlite is sneller dan Spotnet en spots openen kost je slechts één klik op de knop. 
 • Betere zoekfunctie, je kunt filteren en binnen categorieën zoeken. 
 • Je gebruikersinterface is aanpasbaar. 

Kies voor Spotnet als je binnen het programma wilt downloaden en een Windows besturingssysteem hebt, of als je meerdere usenet servers wilt configureren. Kies voor Spotlite als je een Mac gebruikt of een Linux besturingssysteem hebt of als je voorkeur in het algemeen uitgaat naar downloaden via een SZBserver. 

LET OP: Bij het gebruiken van Usenet zal het je opvallen dat er naast normale bestanden (zoals open-source software en vrije werken) ook auteursrechtelijk beschermde bestanden te vinden zijn. Volgens de Nederlandse wet is het niet toegestaan om beschermd materiaal te verspreiden, en ook niet om dit te downloaden. Onze website heeft niet het doel om verspreiding van dit materiaal te bevorderen, maar probeert enkel om de werking van Usenet en populaire programma's duidelijk te maken. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet en downloadt. Verdiep je daarom in wat wel en niet mag volgens de wet en handel hier naar.