Tips voor Windows computer opschonen en versnellen

Last van een trage computer? Dit kan veel oorzaken hebben, zoals een virus of overvolle harde schijf. In de meeste gevallen kun je zelf acties ondernemen om je Windows pc sneller te maken. In dit artikel geven we je een aantal waardevolle en simpel uit te voeren tips, waarmee je binnen no-time je computer opschoont en versnelt!

windows update

Trage Windows computer, hoe kan dat?

Na verloop van tijd wordt je pc steeds trager, een proces dat je helaas niet tegen kunt gaan, zeker als je de computer intensief gebruikt. Dat komt omdat je steeds gegevens binnenhaalt die ergens op de schijf opgeslagen worden.

Zo nemen ze geheugen in. Bovendien zijn sommige programma’s op de achtergrond actief. Dit zijn niet altijd belangrijke programma’s en je bent je er ook niet altijd bewust van, maar ze zorgen er dus wel voor dat je pc trager wordt.

Dit merk je onder andere wanneer je de computer opstart. Hierbij moeten de programma’s die in de achtergrond meedraaien namelijk ook gestart worden en dat neemt tijd in beslag.

Gelukkig zijn er een aantal gratis tools op de markt waarmee je gratis en snel je computer kunt opschonen en versnellen. Zo kun je schijfruimte vrijmaken en bestanden op de schijf op een andere manier laten ordenen (ruimtebesparend).

Vrij van virussen en spyware

Een andere mogelijke oorzaak van een trage computer kan zijn dat er virussen, spyware en andere kwaadaardige software op je computer staan. Voordat je begint aan het opschoonproces van je pc, is het belangrijk dat je eerst een complete virusscan uitvoert om mogelijke bedreigingen te elimineren. In dit artikel vertellen we je wat de beste antivirussoftware is en hoe je een gratis virusscanner kunt gebruiken.

Opschonen maakt sneller

Had je last van een virus of andere kwaadaardige bedreiging en heb je deze geëlimineerd? Dan kan het zijn dat je pc al een stuk sneller is. De volgende stap is het vrijmaken van schijfruimte.

Gooi al die ongebruikte apps en overbodige software maar van je apparaat af. Wil je ze niet verwijderen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze niet automatisch opstarten bij het aanzetten van de pc. Hoe meer je opschoont, hoe sneller je pc over het algemeen is. Het verbetert de algemene prestaties!

CCleaner voor het vrijmaken van schijfruimte

CCleaner is al jaren hét toonaangevend programma voor het opschonen van de computer. Je kunt CCleaner gratis downloaden en er daarna direct mee aan de slag. Van oorsprong is het een tool voor Windows, maar tegenwoordig kun je het ook voor MacOS en Android gebruiken.

Doorloop de volgende stappen om je computer met CCleaner sneller te maken:

  1. Download CCleaner gratis
  2. Open het programma en kies het schijfstation dat je wilt opschonen
  3. Laat CCleaner een analyse maken, waarbij je inzicht krijgt in hoeveel ruimte je kunt besparen. Denk aan het verwijderen van overbodige bestanden en cookies, het opschonen van Windows Verkenner, het creëren van schijfruimte door het verwijderen van oude bestanden en het opsporen van (vertragings)problemen in het register.
  4. Klik vervolgens aan wat je wilt verwijderen of repareren en de software doet de rest.

Het voordeel van CCleaner is dat je geen technische kennis hoeft te hebben van wat je wel en niet mag verwijderen. Het programma geeft dit overzichtelijk voor je aan, zodat je niet zomaar essentiële onderdelen verwijdert.

CCleaner Bundel met aanvullende software voor beter computerprestaties

Het programma CCleaner is ontwikkeld door Piriform, aanbieder van pc-optimalisatieprogramma’s. Naast CCleaner hebben ze nog een aantal andere tools waarmee je de prestaties van je computer kunt verbeteren.

  • Defraggler: voor defragmenteren
  • Speccy: leest gegevens uit over de hardware
  • Recuva: kan verwijderde bestanden herstellen

Wil je een van deze programma’s voor Windows gratis downloaden? Klik dan op de betreffende tool, je wordt direct doorgestuurd naar de downloadpagina met meer informatie en een gratis link.

Defragmenteren met Defraggler voor herorganiseren van schijfruimte

Van bovengenoemde tools zoomen we specifiek nog even in op Defraggler. Met dit programma kun je er ook voor zorgen dat je pc sneller wordt. Met Defraggler kun je namelijk defragmenteren.

Wat is defragmenteren? Dat is een proces waarbij de bestanden op de harde schijf van je computer weer netjes geordend worden. Voor het snel houden van je computer is dit eens in de zoveel tijd nodig. Dat komt omdat bestanden na verloop van tijd in steeds kleinere stukjes verspreid over de harde schijf opgeslagen worden. Tussen deze stukjes blijft schijfruimte vrij waar niets meer opgeslagen kan worden. Door te defragmenteren deel je de bestanden logischer in en komt er nieuwe aaneengesloten schijfruimte vrij. De data die weer bij elkaar zijn geplaatst kunnen nu bovendien sneller gelezen worden.

Windows heeft zelf ook een optie om te defragmenteren. Het nadeel van deze Windows tool is dat het vaak uren duurt om de opdracht te voltooien. Met Defraggler duurt het veel korter, tot enkele tientallen minuten. Ook kun je met Defraggler losse bestanden defragmenteren. Klinkt dit voor jou lastig? Geen zorgen, het programma wijst zich vanzelf!

Synchronisatie met cloud pauzeren

Soms kan je pc vertragen als je synchronisatie met de cloud aan hebt staan, bijvoorbeeld met Microsoft OneDrive. Hierbij maakt je apparaat constant gebruik van je internetverbinding om online back-ups te maken van je bestanden.

Je zou in dit geval de synchronisatie met de cloud tijdelijk uit kunnen schakelen om te kijken of je verschil merkt. Zo kun je de synchronisatie bijvoorbeeld dagelijks aan het einde van de dag uitvoeren, in plaats van dit constant laten bijwerken.

Energiebesparende modus uitschakelen

Heh, denk je goed bezig te zijn door te werken in de energiebesparende modus, kom je erachter dat dit alsnog veel energie kost, namelijk voor je systeemprestaties! Deze instelling zorgt er namelijk voor dat je computer trager wordt. Wil je dit voorkomen, dan schakel je over naar de modus ‘gebalanceerd’ of nog beter ‘hoge prestaties’. Let op, dit kost wel meer aan stroom. Een laptop zal zonder aansluiting eerder uitvallen.

Te oude Windows computer

Is je computer na het doorlopen van bovengenoemde stappen nog steeds traag? Dan kan het zijn dat je pc te ver op leeftijd is. Hierdoor kan de nieuwste software niet goed draaien op het systeem. Je kunt de pc dan nog zonder bepaalde updates te doen blijven gebruiken, maar dit heeft wel invloed op het beveiligingsniveau, de functies en snelheid van bepaalde programma’s.

Het moment dat een computer ‘te oud’ is hangt af van het model, maar een richtlijn is ongeveer vijf jaar. Hierbij kun je ervoor kiezen om een nieuw exemplaar aan te schaffen of bepaalde onderdelen te vervangen die invloed hebben op de prestaties van de pc.

Upgrade naar Windows 10

Ook kun je wanneer je een oudere Windows versie hebt, een upgrade doen naar Windows 10. Hiermee kun je tot 2,1 keer sneller tegelijkertijd met dezelfde programma’s werken. Die starten daarnaast tot 60% sneller op en werken soepeler. Dat komt omdat bij deze versie het besturingssysteem efficiënter in elkaar is gezet, waardoor het minder vergt van je hardware.

Upgraden naar Windows 10?