Beste software computer beveiliging

Met goede antivirussoftware bescherm je je computer tegen indringers, zoals trojans, wormen, spyware en andere virussen. Deze software identificeert bedreigingen, houdt ze tegen en verwijdert ze. Er is heel wat antivirussoftware op de markt, dus hoe maak je een gedegen keuze uit al deze mogelijkheden? 

We zetten zowel betaalde als gratis antivirussoftware voor je op een rijtje, met daarbij de voor- en nadelen, zodat je het beste programma kiest dat past bij je computergebruik.

laptop met code in groen

1. Windows Defender: Antivirus voor Windows

We beginnen met het noemen van antivirus Windows Defender, ook bekend als Microsoft Security Essentials. Deze ingebouwde bescherming van Windows 10 kun je handmatig in- en uitschakelen.

Een aantal jaren geleden stond Windows Defender antivirus redelijk slecht bekend en beschermde het niet tegen alle computervirussen en malware. Tegenwoordig heeft Defender updates gekregen, onder andere op het gebied van malwaredetectie in de cloud. Dit maakt Defender van Windows een goede beschermer tegen bedreigingen wanneer je ook veel gebruikt maakt van andere Windows programma’s, zoals OneDrive, Outlook en Edge.

Voordelen Windows Defender:

 • Automatische updates
 • Al je Microsoft programma’s zijn extra goed beveiligd
 • Kan in combinatie met ander antivirusprogramma gebruikt worden voor extra beveiliging
 • Gratis in gebruik, hoeft niet apart gedownload te worden want zit inbegrepen bij Windows 10

Nadelen Windows Defender:

 • Alleen voor Windows, niet voor Mac
 • Indien je bijvoorbeeld Chrome of Firefox gebruikt, dan moeten beveiligingsfuncties apart geïnstalleerd worden.
 • Geen VPN of geïntegreerde wachtwoordmanager

Windows Defender downloaden?

Om de laatste versie van Windows Defender te gebruiken, is het een vereiste dat je Windows 10 gebruikt. Heb je een Windows apparaat met een oudere Windows versie? Dan kun je je besturingssysteem updaten. Naast de laatste beveiligingsupdates brengt deze upgrade ook andere voordelen met zich mee. Lees ook: Windows 10 voordelen of upgraden.

Download hier Windows 10 met Defender

2. Bitdefender voor Windows, Mac en mobiele apparaten

Bitdefender is met hun cyberbeveiligingssoftware actief in meer dan 150 landen. Door jarenlange innovaties kun je zowel voor de bescherming van Mac, pc en mobiele apparaten goed van ze op aan. Niet voor niets wonnen ze al diverse award, zoals Product of the Year 2019.

Het grote voordeel van Bitdefender is dat ze hun oplossingen opgesplitst hebben in meerdere pakketten en prijsklassen. Zo kies je wat past bij je computeractiviteiten en betaal je niet teveel. Bovendien is er ook een gratis versie beschikbaar. 

Alle oplossingen van Bitdefender bieden uiteraard beveiliging, maar extra opties zijn bijvoorbeeld onbeperkt VPN-verkeer, extra cloudbescherming en verwijderen van adware. Bovendien kun je beveiliging direct voor meerdere apparaten en/of jaren aanschaffen.

Voordelen Bitdefender:

 • Bescherming van het hoogste niveau
 • Vertraagt niet tot nauwelijks apparaten, zeker in verhouding tot vergelijkbare aanbieders
 • Flexibel in aantal apparaten en duur van abonnement, ook multiplatform oplossingen
 • Ook een gratis versie beschikbaar

Nadelen Bitdefender:

 • VPN heeft een limiet van 200mb per dag. Hiermee kun je veilig shoppen en internetbankieren, maar voor het kijken van films is dit niet genoeg
 • Geen free trial voor de betaalde versies

Gratis Bitdefender downloaden?

Bij het downloaden van Bitdefender kies je bij aankoop voor welke apparaten je het programma wilt gebruiken, zowel voor privégebruik als business. Indien je direct meerdere apparaten met verschillende besturingssystemen wilt beveiligen, dan kies je voor multiplatform. 

 • Bitdefender voor pc downloaden – vanaf €19,99
 • Bitdefender voor Mac downloaden – vanaf €24,99
 • Bitdefender voor Android of iOS downloaden – vanaf €9,99
 • Bitdefender multiplatform beveiliging – vanaf €34,99

Wil je alleen maar essentiële virusbescherming zonder extra opties en heb je geen moeite met het zien van reclames? Kies dan voor Bitdefender Antivirus Free Edition. Deze versie biedt basisbescherming, maar geeft geen opties tot uitgebreide scans.

Gratis Bitdefender downloaden

3. ESET Internet Security voor Windows, Mac, Android en Linux

ESET Internet Security kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond. ESET blinkt dan ook uit met gebruiksvriendelijkheid en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 

Met één multiplatform licentie bescherm je al je apparaten, zowel Mac, Windows, Android als Linux. Hierbij heb je keuze uit drie pakketten, waarbij het goedkoopste pakket de standaardbeveiliging heeft (vanaf €29,99). Met een groter pakket breid je uit naar bijvoorbeeld veiliger internetbankieren, automatisch en veilig wachtwoorden onthouden en foto’s en documenten versleutelen.

Voordelen ESET Internet Security:

 • Voor Windows, Mac, Android en Linux
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Gratis 30 dagen proberen
 • Ransomware Shield voor extra beveiliging tegen ransomware

Nadeel ESET Internet Security:

Sommige gebruikers vinden dat het systemen iets vertraagd, anderen vinden juist van niet. Om te testen of dit op jouw apparaat van toepassing is download je het beste de gratis versie

ESET Internet Security gratis downloaden?

Wil je Internet Security van ESET kopen? Waarom niet eerst de gratis versie proberen? Met de free trial van 30 dagen maak je gebruik van de volledige functies van het programma. Of het nu gaat om bescherming van een privé- of zakelijk apparaat, een Mac, Android, Linux of Windows, dit geef je zelf aan tijdens de download.

Download ESET en probeer 30 dagen gratis

4. Kaspersky voor Mac, pc, android en iOS

Antivirussoftware Kaspersky biedt realtime bescherming, geavanceerd ouderlijk toezicht en een goede antivirusscanner. Het is een goede optie wanneer je kinderen hebt, omdat je vanaf je online account de beveiliging van jezelf en gezin beheert. Zo kun je bijvoorbeeld je kinderen beschermen tegen schadelijke websites en ongepaste content.

Voordelen Kaspersky:

 • Ideaal voor ouders die hun kinderen willen beschermen tegen ongepaste content
 • Gratis 30 dagen volledige versie proberen
 • Kaspersky Security Cloud is gratis virusscanner (minder uitgebreid)
 • Alleen betalen voor wenselijke functies

Nadeel Kaspersky:

Contactinformatie voor de klantenservice is relatief lastig te vinden, je wordt al snel door gestuurd naar hun standaard supportinformatie en daarna naar de live chat

Kaspersky gratis downloaden?

Via Kaspersky kun je zelf je gewenste functies en apparaten aanvinken, waarna de bijbehorende prijs op je scherm verschijnt. Kaspersky kun je 30 dagen gratis proberen.

Download Kaspersky en probeer 30 dagen gratis

Liever de gratis antivirus van Kaspersky downloaden? Deze biedt basisbescherming tegen veelvoorkomende virussen en verdachte websites, maar heeft geen uitgebreide beveiligingsfuncties. Indien je veel bankiert of je beter wilt beschermen tegen gegevenslekken dan is de betaalde versie aan te raden.

Download Kaspersky gratis versie

Avira voor Windows, Mac, Android en iOS

Het bekende Avira heeft veel beveiligingssoftware op de markt gebracht, zowel gratis als betaalde versies. Zo kun je naast Avira Antivirus ook Phantom VPN en System Speedup downloaden, waarmee je voor een betere computerervaring gaat. Snelheid en veiligheid worden zo gegarandeerd.

Voordelen Avira:

 • Gratis en betaalde versie voor diverse besturingssystemen
 • Avira Antivirus aanvullen met Phantom VPN en System Speedup
 • Realtime bescherming en snelle scans

Nadeel Avira:

 • Bij gratis versie geen toegang tot e-mail of telefonische klantenondersteuning
 • Bij downloaden proefversie worden ook andere programma’s geïnstalleerd, zoals browser Opera, zonder dat je hier een melding van krijgt

Betaald of gratis Avira downloaden?

De gratis virusscanner van Avira beschermt tegen malware, maar heeft geen mailscanner. De betaalde versie biedt daarnaast extra bescherming bij internetbankieren en bevat een VPN en password manager. Als je dus veel privacygevoelige informatie via internet invoert, dan is de betaalde versie een aanrader. In andere gevallen kun je vaak prima uit de voeten met de gratis versie.

Download hier Avira Antivirus gratis of upgrade naar betaalde versie

Overige goede antivirussoftware


Naast de bovengenoemde toppers Windows Defender, Bitdefender, ESET Internet Security, Kaspersky en Avira zijn er nog veel meer goede virusscanners op de markt, zowel gratis virusscanners als betaalde virusscanners. We noemen er hier nog een aantal. Klik op de betreffende aanbieder voor meer informatie.

Samengevat is er dus heel wat te verkrijgen op het gebied van antivirusbescherming. Probeer de verschillende antivirusscanners eens uit om te achterhalen welke je het fijnst vindt werken op jouw systemen. En onthoud dat een gratis versie vaak prima is voor basisbescherming. Voor optimale bescherming en functies zoals VPN, wachtwoordmanager en extra beveiliging van privacygevoelige informatie is een upgrade naar de betaalde versie een aanrader.