Gratis e-books? Met deze downloads heb je alle boeken binnen handbereik!

Gek op lezen? Een overvolle boekenkast met dure boeken? Een e-reader biedt uitkomst! Met dit handige apparaat lees je al je favoriete boeken waar en wanneer je maar wilt, zonder een lading zware boeken te hoeven dragen.

Ben je benieuwd naar hoe je gratis e-books downloadt, waar je een goedkope e-reader aanschaft en hoe een e-reader werkt? Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte en klaar voor urenlang leesplezier.

e-reader op het strand

Gratis e-books downloaden

Direct aan de slag met het downloaden van gratis e-books? Ontdek dan hieronder de beste downloads. Heb je nog geen e-reader en ben je benieuwd hoe het werkt? Scroll dan wat verder naar beneden voor de werking ervan en de beste aankopen van het moment.

1. Gratis e-books via Bol.com

Als het gaat om e-books dan is Bol.com the place to be. Met vrijwel ieder boek in e-book versie download je al je favorieten. Hoe werkt het?

 1. Typ een boek of schrijver in bij het zoekveld of zoek op ‘e-books’
 2. Kies je favorieten en schaf aan
 3. Na aankoop zijn ze direct beschikbaar op je smartphone of tablet
 4. Je kunt ze openen via je e-reader of de gratis Bol.com Kobo app

Voor veel boeken betaal je een kleine bijdrage, die over het algemeen stukken lager ligt dan wanneer je een paperback versie zou kopen. Het is daarnaast ook mogelijk om gratis e-books te downloaden via Bol.com, zowel in Nederlandstalig als Engelstalig. Van grote namen als Shakespeare en Dickens tot thrillers, romantische boeken en filosofische werken. Neem daarom zeker een kijkje op de ‘digitaal gratis’ pagina van Bol.com voor het gehele aanbod gratis e-books.

Naar gratis e-books downloads op Bol.com

2. Onbeperkt downloaden via Kobo Plus

Van de nieuwste titels en bestsellers tot tijdloze klassiekers, met een abonnement op Kobo Plus (via Bol.com) heb je keuze uit meer dan 600.000 boeken. Groot bijkomend voordeel: je hebt ook luisterboeken tot je beschikking.

Voor een abonnement van Kobo Plus betaal je maandelijks een vast bedrag van €12,99 per maand. Daarvoor download je zoveel e-books en luisterboeken als je maar wilt (via Bol.com). Als je enkele e-books per maand leest dan betaalt dit abonnement zich dubbel en dwars terug.

Een ander voordeel aan dit Kobo Plus abonnement is dat het maandelijks opzegbaar is. Lees je bijvoorbeeld vooral in de zomer of winter? Dan kun je het abonnement ook voor een of enkele maanden aanschaffen, opzeggen en daarna weer opnieuw aangaan.

In dit artikel hebben we het natuurlijk over gratis e-books, dus we verklappen je graag hoe je gratis gebruik maakt van de Kobo Plus dienst. Je kunt deze namelijk 30 dagen gratis uitproberen, perfect als je bijvoorbeeld vooral leest op vakantie! Hoe het werkt?

 1. Download hier Kobo Plus gratis
 2. Maak een Bol.com account aan of log in met je huidige account
 3. Download je favorieten en open ze via je e-reader of op tablet of smartphone met de Bol.com Kobo app

Lees 30 dagen gratis en onbeperkt e-books

Kobo e-reader en cappuccino

3. E-books via BitTorrent

Ben je bekend met BitTorrent? Dit is een techniek waarbij je bestanden uit kan wisselen met anderen. Met BitTorrent vind je zowel boeken mét als zonder auteursrecht. Volgens de Consumentenbond vind je er in ieder geval genoeg legale e-boeken om een leven lang gratis te lezen. Goede reden dus om aan de slag te gaan met BitTorrent! Hoe het werkt?

 1. Download een BitTorrent client, je vindt ze voor Windows, MacOS, Android en iOS
 2. Zoek naar je gewenste e-books in het BitTorrent netwerk
 3. Download en open op je gekozen apparaat

4. E-books downloaden via Usenet

Eerder vertelden we je al over de voordelen en de werking van Usenet, oftewel nieuwsgroepen. Hiermee heb je de beschikking tot tal van films, series, games én e-books. Wil je gratis e-books downloaden via Usenet? Lees dan ons artikel en ga er direct mee aan de slag.

Lees hier hoe je e-books download via Usenet

5. Overige websites met gratis e-books

Heb je een bepaald boek in gedachten en heb je die via bovenstaande manieren niet als e-book kunnen vinden? Dan biedt Google natuurlijk nog uitkomst. Even de naam van het boek + auteur + gratis intypen en grote kans dat je boek als eerste hit naar voren komt.

Verder kun je nog zoeken via andere websites, zoals Amazon, Manybooks.net en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Zeker weten dat je met alle genoemde mogelijkheden uren leesplezier hebt.

amazon kindle e-reader

De voordelen van een e-reader versus paperbacks

Met een e-reader heb je al je boeken binnen handbereik. Bovendien sla je de e-books op in de cloud, dus zo kun je ze te allen tijde aan. Tegenover paperbacks (papieren boeken) biedt lezen via een e-reader de volgende voordelen:

 • Veel lichter dan papieren boeken. Zo hoef je als je op vakantie gaat niet meer na te denken over de kilo’s in je koffer. Bovendien stapelen de boeken in je boekenkast niet op en bespaar je dus veel kastruimte.
 • Veel goedkoper dan papieren boeken. Veel e-books zijn gratis te downloaden. Voor anderen betaal je een kleine bijdrage, maar deze ligt over het algemeen euro’s lager dan wat je betaalt voor de paperback.
 • Veel gemakkelijker te lezen, omdat je zelf lettertype, regelafstand en lettergrootte instelt. Daarnaast kun je met een e-reader lezen in het donker.
 • Lezen waar en wanneer je maar wilt. Ben je bijvoorbeeld van huis dan download je een nieuw e-book op het moment dat je uitkomt.

E-reader of tablet voor lezen e-books?

Je kunt e-boeken lezen via een smartphone, tablet/iPad of e-reader. Met een smartphone heb je een klein scherm, dus dat is niet optimaal. Maar waarom zou je een e-reader verkiezen boven een tablet of iPad? Daar zijn zeker redenen voor!

 • Een e-reader is zo geoptimaliseerd dat de tekst zo goed mogelijk te lezen is. Het beeld is rustiger voor je ogen in verhouding tot een tablet en je hebt minder last van reflectie en schitteringen. Dat komt omdat een tablet is afgestemd op breder (grafisch) gebruik. Een e-reader brengt teksten naar het hoogste niveau en verschil merk je vooral wanneer je in de zon leest.
 • Een e-reader is bovendien stukken energiezuiniger dan een tablet. Dit is tevens handig wanneer je vaak geen stopcontact in de buurt hebt.
 • Een e-reader is goedkoper dan een tablet.

Wanneer je geen grote lezer bent en een tablet ook voor andere zaken wilt gebruiken (bijvoorbeeld games en internet), dan is een tablet overigens ook een uitstekende keuze, maar voor grote lezers biedt een e-reader dus zeker meerwaarde.

Waar op letten bij het kopen van een e-reader?

E-readers heb je in diverse maten, over het algemeen variërend tussen 6 en 10,3 inch. Daarnaast verschillen ze in opslagcapaciteit van 8 tot 32 GB, dat gelijk staat aan circa 6.000 tot 15.000 boeken. Daar ben je dus wel even mee zoet.

Qua extra functionaliteiten kun je denken aan e-readers die waterbestendig zijn, bluetooth hebben, over een extra geheugenkaartfunctie beschikken of zelfs waterbestendig zijn. De prijzen starten over het algemeen vanaf €100.

Om je ideale e-reader te vinden klik je hieronder en filter je zelf de resultaten op formaat, geheugen, extra functies en/of prijs.

Ontdek hier welke e-reader het beste bij je past