Vergelijking: Viaplay of F1 TV?

Het nieuwe Formule 1 seizoen komt eraan. Tijd dus om weer klaar te gaan staan in de startblokken om alle races van Max Verstappen, of jouw andere favoriet, te kunnen bekijken. Helaas is het in Nederland niet meer mogelijk om de Formule 1 gratis te kijken. Wel heb je keuze uit twee verschillende abonnementen: Viaplay en F1 TV, maar welke kun je nu eigenlijk het beste kiezen? Bij Downloaden.nl helpen we je graag met een vergelijking.

F1 circuit Silverstone

Wat zijn de overeenkomsten tussen F1 TV en Viaplay?

Laten we eerst kijken welke voordelen je bij beide streamingdiensten geniet. Beide platforms bieden namelijk de mogelijk om de races live te volgen, zodat je elke bocht, inhaalactie en podiumceremonie live kunt volgen vanuit je huiskamer. Beide platforms bieden bovendien de mogelijkheid om de races te kijken of een device naar keuze: je televisie, tablet, smartphone of je desktop. Voor beide diensten is een app beschikbaar voor zowel Android als iOS.

F1 TV: de goedkoopste optie

Ben je simpelweg op zoek naar de goedkoopste manier om de F1 live te kunnen volgen? Dan is F1 TV voor jou de beste keuze. F1 TV is de officiële streamingdienst van de Formule 1 organisatie zelf en is een platform dat zich volledig toespitst op de liefhebber van autosport. Naast de F1 kun je met F1 TV namelijk ook genieten van de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup, inclusief toegang tot onboard-camera’s en boardradio’s van de coureurs.

Voor het seizoen 2024 heeft F1 TV twee verschillende abonnementen.

 1. F1 TV Access: Dit is de goedkoopste optie om de Formule 1 live te kunnen volgen en kost €3,99 per maand of €34,99 voor een heel jaar. Belangrijk is echter dat je met dit abonnement de races niet live kunt bekijken. Met dit abonnement is het mogelijk om de F1-livetijden vanaf het circuit te volgen en raceherhalingen te bekijken, met vertraging.
 2. F1 TV Pro: Dit is het totaalpakket van F1 TV en kost €11,90 per maand of €94,99 voor een heel jaar. Hiermee kijk je de F1-races live en on-demand wanneer je hem gemist hebt. Daardoor krijg je hierbij toegang tot live boordcamera’s, teamradio, bandenhistorie, livedata per sector, realtime telemetrie en realtime coureuroverzichten. Uiteraard kun je ook de kwalificatie en sprint races live bekijken.
  Met dit abonnement heb je bovendien niet alleen toegang tot de Formule 1 races, maar krijg je ook toegang tot andere raceklassen, exclusieve documentaires, voor- en nabeschouwingen en analyses. Het komt bovendien inclusief het officiële F1-archief, voor wanneer je nog eens de geschiedenis in wilt duiken.

Live de Formule 1 kijken in Nederland? Dan is F1 TV Pro de goedkoopste optie.

Viaplay: de alles-in-één oplossing

Viaplay is sinds het seizoen van 2022 de officiële licentiehouder voor de Formule 1 in meerdere landen, waaronder Nederland. Daarnaast kijk je via Viaplay ook onder andere Premier League voetbal, Bundesliga voetbal, darts, hockey en Enfusion kickboxing. Ook heeft Viaplay verschillende series, films en documentaires in het aanbod, waardoor Viaplay veel méér is dan alleen Formule 1. Daarmee is Viaplay een alles-in-één streamingdienst en zorgt het voor uitgebreid vermaak buiten de Formule 1 weekenden. Viaplay is wat duurder dan F1 TV Pro, namelijk €15,99 per maand of €12,79 per maand wanneer je direct een abonnement voor een heel jaar neemt (een Viaplay korting van 20% dus).

Tip: We hebben even snel voor je gerekend, maar omdat het Formule 1 seizoen van 2024 loopt van 2 maart tot en met 8 december is het niet goedkoper om het abonnement voor twee maanden (januari en februari) stop te zetten tijdens de winterstop. Je bent nog steeds ongeveer €6 goedkoper uit op jaarbasis wanneer je het jaarabonnement neemt. Ga je echter in de maand augustus op vakantie of ga je live naar de GP van Zandvoort, dan kan het toch de moeite zijn het abonnement dan een maandje op te zetten en in de winterstop ook. In augustus vindt namelijk maar één race plaats, namelijk de Grand Prix op Zandvoort op 25 augustus. Zo ben je alsnog een paar euro goedkoper uit dan een jaarabonnement. Dit is natuurlijk wel een beetje omslachtig voor een paar euro winst.

Belangrijk feitje is dat wanneer je Viaplay neemt de Formule 1 beelden rechtstreeks aangeleverd worden door F1 TV, de diensten werken samen. Als je Formule 1 kijkt via Viaplay dan gebruik je feitelijk F1 TV Pro. Daarmee is Viaplay in feite alles wat F1 TV is, maar biedt het daarnaast nog veel meer.

Wil je de Formule 1 kijken, maar wil je meer halen uit je streamingdienst en ben je wellicht ook liefhebber van darts of de Premier League, dan is Viaplay een betere keuze.

F1 TV Pro vs Viaplay

Heb je je keuze nog niet kunnen maken, dan zetten we de verschillen tussen de twee Formule 1 streamingdiensten in Nederland nog even voor je op een rijtje.

Voordelen Viaplay vs F1 TV Pro

 • Naast autosport live kijken naar Premier League voetbal, Championship voetbal, de Engelse Carabao Cup, Bundesliga 1 en 2 voetbal, de PDC-darts, Tulp hoofdklasse heren en dames hockey, KSW martial arts, Enfusion kickboxing en de OBOS Damallsvenskan (vrouwenvoetbal in Zweden).
 • Kijken naar meer dan 300 series en 400 films, zoals The Hunger Games, 12 Years A Slave, Cosmos: A Spacetime Odyssey en The Good Wife.
 • Groot Nederlandstalig team dat verslag doet van de Formule 1, met onder andere Amber Brantsen, Christijan Albers, Giedo van der Garde en Tom Coronel. Het live commentaar tijdens de race wordt verzorgd door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk (bij F1 TV Pro kun je ook voor laatstgenoemde kiezen).
 • Bij Viaplay kun je op 2 schermen tegelijkertijd kijken, bij F1 TV Pro slechts op één.

Viaplay beste series

Voordelen F1 TV Pro vs Viaplay

 • F1 TV Pro is op jaarbasis €58,49 goedkoper dan Viaplay.
 • Bij F1 TV Pro kun je de race ook in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Portugees volgen.
 • F1 TV Pro biedt verder geen extra voordelen. Wanneer je een Viaplay abonnement neemt krijg je automatisch namelijk ook toegang tot F1 TV Pro.

Dus, F1 TV of Viaplay?

Onderaan de streep is het dus niet per se de vraag of je F1 TV Pro óf Viaplay wilt. Het is de vraag of je alleen F1 TV Pro wilt óf F1 TV Pro én alle voordelen van Viaplay voor €58,49 per jaar extra. Omdat Viaplay meerdere grote sporten aanbiedt, inclusief een aanbod dat momenteel (februari 2024) bestaat uit ruim 300 series en meer dan 400 films, waaronder erg bekende en nieuwe namen, vinden wij dit de extra investering zonder twijfel waard. Zo kan Viaplay voor minder dan €5 per maand ook Netflix, Disney+, Apple TV, Amazon Prime, Skyshowtime of HBO Max vervangen.

Twijfel je toch nog? Dan raden we je aan om eerst een maandje Viaplay te proberen om te kijken of je het extra aanbod ook daadwerkelijk gebruikt. Je kunt anders altijd nog overstappen naar F1 TV Pro. Zoals gezegd blijft een jaarabonnement echter het goedkoopst wanneer je het hele seizoen wilt volgen.

Tip: Wil je de F1 kijken met commentaar van Olav Mol?

Nog even terugblikken op 2023 als voorbereiding op het nieuwe seizoen?