Adobe 2021 features en updates

Het nieuwe jaar staat voor de deur, tijd om in te zoomen op de Adobe 2021 features en updates!

Wat zijn de nieuwste features van Adobe Photoshop, InDesign en andere Adobe programma’s? Komen er komend jaar nieuwe Adobe apps beschikbaar? En hoe zit het met het stoppen van Adobe Flash Player? Deze zaken komen in dit artikel aan bod.

Wat is de laatste versie van Adobe CC?

Ieder jaar komt Adobe weer met verschillende updates waardoor hun video- en beeldbewerkingsprogramma’s nog geavanceerder en uitgebreider worden. Als je een abonnement op Adobe Creative Cloud hebt dan krijg je automatisch toegang tot de laatste Adobe 2021 updates.

2021 staat voor Adobe in het teken van ‘Creativity for All’. Hun nieuwe releases en improvements richten zich hoofdzakelijk op de volgende onderdelen:

  • Het stimuleren van teamcreativiteit en samenwerking
  • Het uitbreiden van mobiele creativiteit
  • Het uitbrengen van nieuwe vormen van creatie

Adobe Creative Cloud 2021 heeft meer dan honderd verbeteringen ondergaan. We vertellen je hieronder over de grootste veranderingen.

Kun je niet wachten om Adobe CC 2021 zelf te proberen? Downloaden.nl heeft hier een free trial voor je klaarstaan.

Diverse desktop features 2021 van Adobe programma’s

De basisprogramma’s van Adobe zijn onverminderd populair. Denk bijvoorbeeld aan Photoshop, InDesign en Premiere Pro. Een greep uit de nieuwste features voor 2021:

  • Adobe Photoshop: Eenvoudige sky replacement, in slechts enkele klikken verander je heel de achtergrond en pas je de toon van de afbeelding aan op de lucht. Ook Neural Filters is een nieuwe optie, waarbij je toegang krijgt tot nieuwe filters en waarbij je via een nieuw machine learning platform feedback kan geven op filters om ze in de toekomst voor alle gebruikers nog verder te optimaliseren.
  • Adobe Lightroom: Werk je liever met Lightroom in plaats van Photoshop? Dit wat simpeler te gebruiken programma heeft een extra functie voor color grading gekregen, zodat je kleuren en tonen nog beter afstemt.
  • Adobe InDesign: Teamleden je InDesign-documenten laten beoordelen wordt gemakkelijker gemaakt. Zij kunnen voortaan teksten toevoegen, weghalen en markeren na het delen je document-link. Een andere leuke upgrade is dat je met de Tekst Wrap functie teksten voortaan automatisch met één klik om een afbeelding laat heenlopen. Daarnaast kun je voortaan HSB-waarden gebruiken (in plaats van de kleuren omzetten naar RGB- of CMYK-waarden). Deze update is ook beschikbaar voor Adobe InCopy 2021.
  • Adobe Premiere Pro: Speech-to-text, oftewel spraakopnames voortaan makkelijk omzetten. Het werkt accuraat en hoofdletters en leestekens worden direct toegevoegd.
  • Adobe After Effects: Met nieuwe brushes en 3D-design mogelijkheden kun je effecten nog beter aanbrengen via dit programma. Combineer dit met je video’s uit Premiere Pro voor het maximale resultaat.
  • Adobe XD: 3D-transforms, oftewel het maken van UX-projecten in driedimensionaal. Met enkele klikken zet je objecten om en verplaats en draai je ze hoe je zelf wilt.

Naast bovengenoemde features hebben vrijwel alle programma’s en apps wel kleine updates gekregen. Via Adobe ontdek je de specifieke updates per programma.

Nieuwe besturingssystemen voor bestaande Adobe programma’s

Naast de updates binnen de programma’s, heeft Adobe sommige apps en desktopapplicaties beschikbaar gemaakt voor andere besturingssystemen, zoals Illustrator, Fresco en Aero.

Adobe Illustrator voor iPad

Vorig jaar kwam Adobe Photoshop beschikbaar op iPad. Nu voegt Adobe Illustrator zich aan het rijtje toe. Zo creëer je vanaf je iPad illustraties, strips, logos, pictogrammen en typografie.

Het populaire programma is onderdeel van het Adobe Creatieve Cloud 2021 abonnement. Had je alleen een abonnement op Illustrator via desktop, dan krijg je automatisch toegang tot de Illustrator iPad versie.

Een andere nieuwe functie van Illustrator is Recolor Your Artwork. Hiermee kun je een deel van je werk selecteren en via de Recolor button direct kleuren veranderen.

Adobe Fresco voor iPhone

Adobe Fresco is het ideale Adobe programma voor iedereen die op een natuurlijke manier digitaal wil schilderen en tekenen. Dit kan in verschillende stijlen, bijvoorbeeld met waterverf of olieverf effect. Je werkt hierbij met vectoren- en rasterpencelen.

Goed nieuws voor de iPhone-gebruikers, want waar Fresco voorheen alleen beschikbaar was vanaf Windows 10 en iPad, is de app tegenwoordig ook op iPhone te gebruiken. Zorg hierbij voor een iOS versie 13 of hoger.

Adobe Fresco is binnen het Adobe CC pakket gratis te gebruiken. Claim hier je gratis proefperiode van 30 dagen.

Bètaversie Adobe Aero voor Windows en Mac

Augmented reality beelden ontwerpen zonder complexe codering? Dat kan met Adobe Aero. De Aero app is al een tijdje op de markt, maar is uitgebreid met een desktop (bèta) versie, voor zowel Windows als Mac.

Hiermee krijg je de beschikking tot robuustere bewerkingstool en extra schermruimte, zodat je de meest interessante en complexe AR-ervaringen kunt creëren.

Gratis foto’s: Adobe Stock Free Collection

Een bijzondere ontwikkeling is dat Adobe heeft besloten om een deel van hun Adobe Stock beelden voortaan gratis beschikbaar te stellen. Dit gaat door onder de naam Adobe Stock Free Collection. Je moet hiervoor overigens wel een account aanmaken of inloggen met je huidige Adobe-account.

Voor iedereen die regelmatig op zoek is naar stockoto’s, vectoren, illustraties, sjablonen, video’s en 3D-beelden is dit goed nieuws. De gratis collectie bevat namelijk meer dan 70.000 assets!

Adobe Flash Player niet meer ondersteund

Het was al langer bekend dat Adobe Flash Player ermee ging stoppen, maar na 31 december is het echt zover! Adobe Flash Player wordt dan niet meer door Adobe bijgewerkt en gedistribueerd. Dat betekent dat er dus ook geen nieuwe beveiligingsupdates meer zijn.

Momenteel blokkeren de meeste browsers Flash-inhoud en naar verwachting zullen grote browsers de ondersteuning compleet gaan stopzetten. Voor websites die nog wel gebruikmaken van Flash is het relevant om over te stappen, bijvoorbeeld op HTML5.

Gratis Adobe CC 2021 downloaden

Als je al een abonnement op Adobe CC hebt dan krijg je automatisch toegang tot de laatste updates van alle inbegrepen programma’s. Nog geen abonnement? Dan is de gratis trial iets voor jou. Op die manier maak je maar liefst 30 dagen gratis gebruik van Adobe CC 2021.

Ontdek meer over het Adobe CC pakket