Adobe 2022 features en updates

Ieder jaar lanceert Adobe updates en features voor het nieuwe jaar. Ook in 2022 hebben ze weer een aantal nieuwigheden voor je in petto. Wat zijn onder meer de veranderingen aan Adobe Photoshop, Illustrator en Premiere Pro? Met welke nieuwe tools kunnen we gaan experimenteren? We zetten de highlights voor je op een rijtje.

adobe programma's op tablet

Laatste versie Adobe Creative Cloud 2022

Adobe Creative Cloud (Adobe CC) is hét complete pakket van Adobe voor beeldbewerking. Ieder jaar updaten ze CC, zodat de tool geavanceerder en veilig wordt. Als je een Adobe Creative Cloud abonnement hebt dan krijg je automatisch een update naar de laatste versie. Adobe heeft aangekondigd dat er duizenden updates zijn doorgevoerd, van kleine tot grote.

Met Adobe 2022 krijg je toegang tot tal van apps en 21 desktop applicaties:

Adobe Photoshop en Illustrator in webbrowser

Een interessante update aan Adobe 2022 is dat je voortaan Adobe Photoshop en Adobe Illustrator in je webbrowser kunt gebruiken. Hier krijg je toegang tot een aantal basis bewerkingstools (de grote bewerkingen doe je nog steeds in de applicatie).

De webversies zijn vooral bedoeld voor het delen, reviewen en dus lichtelijk bewerken van bestanden. Deel bijvoorbeeld jouw bestand met een collega, die daar in de webversie feedback op kan geven en kleine aanpassingen kan doen. Dat maakt het eenvoudiger om sneller samen te werken, zonder dat bijvoorbeeld een groot Photoshop bestand in de originele applicatie geopend hoeft te worden. Uiteraard sla je alle creaties op in de cloud en zijn alle wijzingen aan het bestand terug te zien en eventueel te herzien.

Het gaat overigens om de web beta versies, dus de kans is groot dat de mogelijkheden van Adobe Photoshop en Illustrator in desktop in de toekomst nog verder uitgebreid worden. Via de Beta Community van Adobe kun je zelfs je ideeën insturen om de webversie verder te verbeteren. Momenteel zijn de beta versies beschikbaar in Google Chrome en Microsoft Edge. Op korte termijn zal het ook toegankelijk worden via andere browsers, waaronder Firefox.

Nieuwe tool: gratis Creative Cloud Express

Adobe lanceerde in december 2021 het nieuwe programma Creative Cloud Express. Het is een vervanger van Adobe Spark. Het voordeel ten opzichte van zijn voorganger? Bij Spark moest je aparte applicaties downloaden voor 1. Social media posts 2. Het opzetten van webpagina’s 3. Korte video’s. Met Creative Cloud Express is dit alles in één tool gecombineerd. Het is toegankelijk via iOS, Android, Mac en Windows.

Je hoeft Adobe Creative Cloud Express overigens niet als onderdeel van Adobe CC te gebruiken, want het programma is tevens compleet gratis te gebruiken voor iedere liefhebber. Uitgebreide kennis van ontwerpen is absoluut niet nodig, want het programma werkt uiterst eenvoudig. Zowel zakelijk als privé kan het gebruikt worden:

 • Ideaal voor social media posts en logo ontwerp
 • Focust op gebruiksgemak, erg toegankelijk
 • Keuze uit duizenden templates, brushes, stickers, illustraties en fonts
 • Tot in detail personaliseren, met o.a. drag & drop, achtergronden verwijderen
 • Templates bewerken met eigen content, zoals video’s en foto’s

Je kunt hier Adobe Creative Cloud Express gratis downloaden

Gigantische uitbreiding Adobe Stock Free Collection

Adobe staat erom bekend dat je een enorme stock foto collectie bieden. Een deel is sinds 2021 gratis beschikbaar, voor een ander deel moet je een bijdrage per foto betalen. Je kunt ook voor een vaste prijs een bepaald aantal stockfoto’s per maand downloaden.

Adobe heeft aangekondigd dat ze in 2022 de Adobe Stock Free Collection, oftewel de gratis stockfoto database, enorm hebben uitgebreid. Je krijgt nu toegang tot meer dan een miljoen haarscherpe foto’s, vectoren, illustraties, templates en zelfs 3D-modellen. Deze zijn royalty-free en mogen dus ook gebruikt worden voor bewerking en publicatie.

Overige Adobe updates 2022

De grote basis Adobe tools, waaronder Photoshop, Lightroom, Premiere Pro, Illustrator en After Effects, hebben een aantal interessante updates gekregen. In het filmpje zie je binnen twee minuten de belangrijkste nieuwe features van de meest gebruikte Adobe tools.

Aanpassing minimale systeemvereisten

Wat ook nog belangrijk is om te weten, is dat de minimale systeemeisen aangepast zijn. Pas als je daaraan voldoet kun je het maximale uit alle Adobe 2022 updates halen. Voor MacOS wordt minimaal versie 10.15 Catalina aangeraden. Voor Windows is dat Windows 10 versie 1909 of hoger. Adobe CC 2022 biedt (met uitzondering van Acrobat DC) geen ondersteuning aan Windows 7 en Windows 8. In dat geval blijf je gebruik maken van een oudere CC versie.

Adobe Creative Cloud visie: Creativity for All!

Alle updates van Adobe 2022 zijn bedacht met focus op de Adobe visie:

 • Enable Connected Creativity
  Verbonden creativiteit mogelijk maken, waarbij teams uitstekend kunnen samenwerken zonder conflicten en ongemakken. Content delen staat centraal en Adobe biedt tal van mogelijkheden om dit zo eenvoudig mogelijk te maken.
 • Unleash Creative Potential
  Gebruikers triggeren om hun maximale creativiteit naar boven te halen, dit door een breed scala aan tools en ontwerpmogelijkheden te bieden. Ze bieden innovatieve opties waarmee werk dat normaal uren kost via Adobe in enkele klikken binnen handbereik komt.
 • Empower Creative Careers
  Adobe probeert het werk van designers leuker en gemakkelijker te maken. Met hun uitgebreide collectie tools proberen zij mensen te inspireren. Ze bieden zelfs een platform waarop ze vraag en aanbod van designers samenbrengen. 

Gratis Adobe Creative Cloud 2022 downloaden

Tijd om met Adobe CC aan de slag te gaan? Op Downloaden.nl hebben we een gratis proefversie van Adobe CC 2022 voor je klaarstaan, zodat je het een week lang zelf kunt uitproberen. Daarna kun je altijd nog beslissen of je het abonnement wilt verlengen vanaf €19,66 per maand. Had je al een Adobe CC abonnement? Dan kun je automatisch upgraden naar de laatste versie. We wensen je alvast veel creativiteit toe!

Download Adobe Creative Cloud 2022 gratis