Dit zijn de 4 beste mindmap tools voor (online) mindmappen!

Mindmappen is populairder dan ooit! Waar we vóór COVID-19 nog wel eens met een whiteboard en stift in de weer gingen, zien we een flinke verschuiving naar het online mindmappen. De voordelen? Iedereen kan gedachtespinsels toevoegen én je raakt je mindmaps online nooit kwijt. In dit artikel zoomen we in op de beste online mindmap tools van het moment.

Wat is een mindmap?

Voor iedereen die nog niet geheel bekend is met het fenomeen mindmap: dit is een schematische weergave van allerlei ideeën, gedachten en werkzaamheden. Oftewel een diagram dat centraal begint vanuit een onderwerp en vanuit daaruit uitbreidt als een boomstructuur.

Een soort landkaart waaruit je gedachtes kunt afleiden. En dit maak je zo creatief als je zelf wilt, eventueel met kleurtjes, afbeeldingen, links. Het kan overigens ook alleen met steekwoorden, die keuze is aan jou!

Top 4 beste mindmap tools!

En dan zijn we nu aangekomen bij de beste tools voor creatief online mindmappen. Deze 4 programma’s hebben heel wat interessante functies voor je in petto. En we zouden Downloaden.nl niet zijn als we je niet meteen vertellen hoe je gratis toegang krijgt tot de volledige of proefversies van deze creatieve musthave tools!

1. MindMaster

Wat ons betreft heeft MindMaster een stipt op nummer 1 verdiende plek! Alleen de naam geeft het natuurlijk al aan dat deze software the place to be is voor het maken van mindmaps. MindMaster is onderdeel van de slimme software van Wondershare. Hoe werkt MindMaster?

 • Super gebruiksvriendelijk, eenvoudig en simpel!
 • Gebruik van vaste templates of starten vanaf scratch
 • Uitgebreide tools om mindmaps te customizen
 • Je mindmap omzetten in een slideshow
 • Exporteren naar Word, PowerPoint, PDF en meer
 • MindMaster voor Windows, Mac, Android en iOS
 • Zowel voor particulieren als bedrijven

Gratis toegang tot 100 mindmaps

Met het gratis MindMaster krijg je toegang tot 100 topics. Hierbij kies je uit tal van lay-outs en templates. Voeg schema’s en symbolen in en laat je verrassen door de functionaliteiten van het programma. Je ontdekt steeds weer nieuwe manieren om je mindmaps aantrekkelijker vorm te geven. Je kunt de tool zowel in je web browser als via de MindMaster download voor desktop gebruiken. Optioneel is het mogelijk om naar MindMaster Pro te upgraden voor toegang tot nóg meer templates en mindmaps.

Exporteren voor presentaties

Vanuit MindMaster kun je direct een presentatie starten, oftewel een slideshow. Daarnaast kun je ook exporteren naar PDF, Word en andere Microsoft tools om de dia’s nog te bewerken. Zo creëer je in een handomdraai hand-outs of een visuele presentatie.

Samenwerken in team

Je kunt andere teamleden toevoegen aan je mindmaps zodat jullie in realtime kunnen editen. Tevens kun je kiezen om bepaalde gebruikers alleen toegang te geven. Zo deel je wat je met wie wilt en werken jullie samen aan de meest creatieve ideeën. Daarnaast kun je ook projectplannen bijhouden in het programma. Wie moet welke taken uitvoeren en wanneer moeten ze gereed zijn? MindMaster is dé tool voor effectief en uitbundig samenwerken!

Enthousiast over MindMaster? Je kunt hier gratis MindMaster downloaden!

2. Google Jamboard

In onze top 4 beste mindmapping tools mag Google Jamboard absoluut niet ontbreken. Dit programma is onderdeel van het complete Google Workspace en sluit naadloos aan op andere Google programma’s. Aan lay-outs en sjablonen kom je in ieder geval niets te kort. Hoe werkt Google Jamboard?

 • Creatieve mindmaps maken of snelle brainstorms uitvoeren
 • Eenvoudig pijlen, afbeeldingen, teksten en hyperlinks invoegen
 • Te koppelen aan presentatiescherm voor live schrijven en tekenen
 • 16 teamleden aan één Jamboard toevoegen
 • Kiezen wie mag bewerken en wie kan kijken
 • Content invoeren vanuit andere Google tools
 • Zowel beschikbaar op desktop, tablet en smartphone

Start een interactieve canvas

Het doek is van jou! Start een nieuwe interactieve canvas en laat alle ideeën in je los. Dit doe je alleen of samen, want met meerdere mensen mindmappen kan zorgen voor nóg meer goede ideeën. Google Jamboard is vooral populair bij bedrijven en scholen. Voeg meerdere mensen toe en geef bewerkingsrechten of laat mensen meekijken. Projecten worden op deze manier naar the next level gebracht!

Onderdeel van Google Workspace

Het handige aan Jamboard is dat de tool perfect samenwerkt met andere Google tools. Het programma is namelijk onderdeel van het complete Google Workspace. Daarmee is deze tool vooral interessant voor fervente Google gebruikers die meer uit hun pakket willen halen. Je laadt bijvoorbeeld informatie in vanuit Google Docs, Presentaties en Spreadsheets. Daarnaast nodig je teamleden met een druk op de knop uit voor een brainstormsessie via Google Calendar. Zij krijgen vervolgens weer een notificatie via Gmail.

Google Jamboard is een betaalde tool, maar via onze free trial van Google Workspace kun je het programma 14 dagen gratis proberen. Je kunt hier gratis Google Jamboard downloaden!

3. Adobe Spark

Ook Adobe heeft een tool waarmee je de meest creatieve mindmaps kunt creëren. We hebben het over Adobe Spark! Wanneer kies je het beste voor deze mindmap tool? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Zo is deze tool niet alleen handig voor mindmappen, maar kun je er social media afbeeldingen mee creëren. Ten tweede is Adobe Spark voor mindmapping aan te raden als je sowieso fan bent van de Adobe tools. Hoe werkt Adobe Spark?

 • Toegang tot tal van sjablonen en lay-outs
 • Kies een template en remix it to make it your own!
 • Anderen toevoegen voor samenwerking
 • Eenvoudig opslaan in de Adobe Cloud, toegang vanaf ieder apparaat
 • Handig voor bedrijven die vaak in dezelfde stijl willen werken (projecten bewerk je via opgeslagen assets)
 • Via mobile beschikbaar in de app Adobe Spark Post

De leukste templates in iedere stijl

Adobe is natuurlijk geen onbekende als het aankomt op visuele kracht. En dat is dan ook precies wat je van hun mindmap templates mag verwachten. Kies uit tal van assets en pas kleuren, formaten en lettertypen naar wens aan. Tevens voeg je gemakkelijk sjablonen toe. Project gereed? Opslaan en delen maar! Je kunt versturen via e-mail, bewaren in de Cloud, delen via social media of exporteren als PDF, bijvoorbeeld voor print. Dit alles binnen enkele muisklikken.

Met Adobe Creatieve Cloud toegang tot premium sjablonen en fonts

Je kunt Adobe Spark gratis gebruiken via de Spark Post Graphic Design app op Android. Daarnaast kun je de tool ook op desktop gebruiken. Wanneer je een compleet Adobe Creative Cloud abonnement afsluit dan krijg je toegang tot premium sjablonen, Adobe Fonts en afbeeldingen en symbolen vanuit Adobe Stock. Bovendien integreert Spark perfect met andere tools, zodat je je mindmap ook eenvoudig verder bewerkt vanuit bijvoorbeeld Photoshop of InDesign. Natuurlijk krijg je ook giga veel cloudopslag.

Je kunt de premium versie van Adobe Spark (inclusief Adobe Creative Cloud) 7 dagen gratis proberen. Daarna kun je altijd nog beslissen of je overgaat op de betaalde versie. Je kunt hier Adobe Spark gratis downloaden.

4. Prezi

Prezi is in de eerste plaats een presentatietool, maar die presentaties zien eruit in de vorm van een mindmap of infographic. Meestal maak je een Prezi naar aanleiding van een projectidee dat gepresenteerd wordt, of naar aanleiding van een eerdere brainstorm, maar we vinden de tool zo tof dat we het niet konden laten om hem aan te raden als mindmap tool. Hoe werkt Prezi?

 • Canvas starten vanuit template of from scratch
 • Met één klik teksten en afbeeldingen toevoegen
 • Vanuit Prezi schema’s en grafieken aanmaken
 • Optimaal te personaliseren
 • Mindmap of presentatie exporteren als PDF
 • Ga je presenteren? Bepaal zelf de presentatieroute op je canvas!

Prezi gebruiken als mindmap

Bij Prezi krijg je oneindig veel templates tot je beschikking. Je kunt tevens een leeg canvas beginnen en zelf kleuren en achtergrondafbeeldingen aanpassen. Nu kun je aan de slag met het echte werk. Wanneer je random op de canvas ergens klikt dan verschijnt er een blok. Automatisch is dit tekst, maar je kunt ook kiezen voor het toevoegen van een afbeelding, hyperlink of grafiek. Vervolgens kun je de grote van het blok aanpassen. Zo ga je voor optimale creatieve vrijheid!

Voor al je creatieve bezigheden

Prezi is niet alleen populair voor het maken van mindmap presentaties en het houden van brainstorms, maar wordt ook vaak gebruikt op school voor spreekbeurten en bij ondernemingen voor het tonen van projectideeën. Daarnaast is dit een uitstekende tool voor het maken van een opvallend CV.

Prezi is gratis in gebruik. Optioneel kun je upgraden naar Plus of Premium (vooral populair onder bedrijven) voor extra samenwerkingsopties en offline access. Je kunt hier gratis Prezi downloaden!

Gratis mindmap tools downloaden

En, ready to be creative? Welke tool uit bovenstaande gevarieerde top 4 beste mindmap programma’s is jouw favoriet? Onze tips:

 • Download MindMaster als gebruiksvriendelijke tool die toegankelijk en gratis is en die eigenlijk alles in huis heeft wat een goed mindmap programma nodig heeft.
 • Download Google Jamboard als je een Workspace abonnement hebt en zakelijke gebruiker bent.
 • Download Adobe Spark als je geen genoeg krijgt van Adobe tools.
 • Download Prezi als je op de meest creatieve manier je mindmap wilt presenteren via een slideshow.

Twijfel je nog welke het beste bij je past en wil je nog even verder snuffelen in het aanbod? Neem dan eens een kijkje bij de gratis mindmap tools Freeplane, TheBrain en FreeMind. Of probeer ze gewoon allemaal! We wensen je alvast veel creativiteit toe!