CleanMyMac downloaden

Er zijn heel wat apps die beloven dat ze je Mac opschonen. Gelukkig is er ook software die echt doet wat het beloofd, zoals CleanMyMac. De vernieuwde versie van dit programma heeft een nieuwe gebruikersinterface en is geoptimaliseerd voor de nieuwste versie van OS X. Je kunt nu hier de gratis proefversie downloaden. Ben je tevreden? Dan kun je overstappen op de betaalde software.

CleanMyMac ruimt je Mac op

Het doel van de app is om schijfruimte vrij te maken, zodat alle onnodige troep van je Mac verdwijnt. Oude logbestanden, ongebruikte taalbestanden, iTunes-backups van jaren geleden, verouderde cachebestanden… er zijn allerlei bestanden op je Mac die ruimte innemen. Probeer maar eens te achterhalen hoeveel bestanden er op jouw Mac staan: het zijn er waarschijnlijk meer dan een miljoen. Die kun je niet zomaar even wissen, want dan loop je kans dat bepaalde apps niet meer willen opstarten. CleanMyMac weet welke bestanden wel verwijdert mogen worden en doet dit veilig.

Auto-scan

De auto-scan van CleanMyMac maakt een inventarisatie van alles wat verwijderd kan worden. Je kunt daarna zelf de lijst doorlopen, om te zien of er geen belangrijke bestanden tussen zitten. CleanMyMac houdt rekening met bestanden die absoluut niet verwijderd mogen worden.

Grote en/of oude bestanden weggooien

Je kunt kiezen voor een losse scan die zich op een bepaald programma richt of kiezen voor een algemene scan waarbij het hele systeem op troep wordt doorzocht. Een handige optie is hierbij om te scannen naar bestanden die groot én oud zijn. Het gaat om bestanden die je al langere tijd niet hebt gebruikt, maar die wel veel ruimte innemen en die je waarschijnlijk alweer bent vergeten. Na een scan geeft het programma meteen aan hoeveel ruimte je kunt besparen. Zo bespaar je makkelijk enkele tientallen gigabytes aan opslagruimte.

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Computer opschonen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is System Ninja.