WinSCP downloaden

Met WinSCP kunnen op een veilige manier bestanden tussen twee computers worden gekopieerd. Het programma ondersteunt FTP, secure FTP en het oudere SCP-protocol. WinSCP is niet alleen als een op zichzelf staand programma beschikbaar, maar ook als plug-in voor de bestandsbeheerprogramma's FAR en Altap Salamander.

Wat is FTP?

FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit protocol vergemakkelijkt de uitwisseling van bestanden tussen computers. Je hoeft zo niet ellenlang te wachten tot een bestandsoverdracht is voltooid, maar pakt het bestand meteen van een FTP-server af. Een van de belangrijkste functies van een FTP-server is echter het standaardiseren van bepaalde handelingen en taken die tussen verschillende besturingssystemen verschillen.

Naast het makkelijker maken van bestandsoverdrachten, worden FTP servers vaak gebruikt als er back-ups van grote bestanden moeten worden gemaakt. Denk hierbij aan complete websites, of al het (digitale) materiaal dat voor tijdschriften en dergelijke wordt gebruikt. Ook in een thuissituatie is het gebruik van een FTP-server heel handig! Berg al je foto's en belangrijke documenten op een veilige plek op, zodat je er in het geval van crashes en dergelijke nog makkelijk bij kan.

Waarom WinSCP gebruiken?

Werk je vaak met mensen aan dezelfde bestanden, bijvoorbeeld met een projectgroep van je studie of het bestuur van een vereniging? Dan is het handig om een centrale plek te hebben waar iedereen bij dezelfde bestanden kan. Zo heeft iedereen altijd de meeste recente informatie en werkt er niemand langs elkaar heen.

Belangrijkste kenmerken en functies van WinSCP:
  • Strakke, duidelijke interface
  • Nederlandstalig
  • Geïntegreerd met Windows: drag and drop
  • Bestandsbeheer (bestanden hernoemen, verwijderen, openen, etc)
  • Automatische synchronisatie met mappen op je computer
  • Inclusief tekstverwerker
  • Opslaan van sessie-informatie

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Computer opschonen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is CrossFTP.