F.lux downloaden

Het is tegenwoordig steeds bekender dat je voor het slapengaan niet voor een scherm moet gaan zitten. Dit kan namelijk je slaappatroon in de war gooien, met alle gevolgen van dien.

Dat zit zo: door het licht wat een scherm uitstraalt (telefoon, tablet, computer, tv), maakt je lichaam minder melatonine aan.

Melatonine is een stofje waardoor je slaperig wordt. De aanmaak ervan wordt in de avond versneld, omdat dan de zon onder gaat. Hierdoor slaap jij lekker snel in. Maar als je jezelf 's avonds voor het slapengaan nog blootstelt aan 'blauw licht', heeft je lichaam geen zin om onder de wol te gaan.

Wat heeft deze download daar dan mee te maken?

De melatonineproductie is dus belangrijk voor een goede nachtrust. Maar als je vaak gamet, of gewoon lekker graag achter de buis hangt, kan het dat je slaap van mindere kwaliteit is door dat blauwe licht.

F.lux kan daarbij helpen: dit programma stelt de helderheid van je scherm automatisch in aan de hand van de zon. Zo heb je overdag gewoon een normale helderheid en 's avonds een hele lage. Hierdoor stel je jezelf aan een minimale hoeveelheid blauw licht bloot en slaap je dus beter!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Algemeen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Happn.