Wine downloaden

Wine is een soort emulator waarmee je Windows applicaties op je Mac computer kunt draaien. In plaats van Windows logica toe te passen op een ander besturingssysteem, 'vertaalt' Wine Windows software naar de code waarmee MacOS geschreven is. Hierdoor heeft je systeem nergens onder te lijden en stroomt je werkgeheugen niet vol.

Wine kan Windows als besturingssysteem zelf niet uitvoeren. Ben je daar wel naar op zoek? Dan is VirtualBox een betere download voor je!

Waarom is Wine handig?

Er is nogal wat software die alleen voor Windows beschikbaar is, maar ook heel goed van pas zou komen op je Mac computer. Wine maakt dit mogelijk!

Hoe werkt het?

Een programma in Windows maakt veel gebruik van standaardbibliotheken die bij Windows horen. In Wine zijn deze bibliotheken opgenomen, zodat je een goed geschreven programma gewoon op een Mac computer kunt draaien.

Als je een Windows programma op een Mac start, wordt de code daarvan door Wine eerst nagekeken en door de bibliotheken gehaald en 'vertaald' naar de taal van Mac. Vervolgens wordt de code van het programma op volle snelheid uitgevoerd en kun je hierin werken.

Werkt een programma via Wine even snel als op Windows?

In theorie is dit wel de bedoeling. In de praktijk kan het programma langzamer zijn, vanwege de vertaalslag die gemaakt wordt.

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Algemeen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Voetbal International.